Kuga je najpredávanejším PHEV v Európe

Kuga je najpredávanejším PHEV v Európe

Je to oficiálne: Ford Kuga Plug-in Hybrid bol v roku 2023 najpredávanejším plug-in hybridným vozidlom (PHEV) v Európe. (1,2)
Už tretí rok po sebe (1) sa Ford Kuga PHEV, ktorý dokáže jazdiť s nulovými výfukovými emisiami v režime EV (3) - dostal na čelo rebríčka predajnosti PHEV.

V minulom roku si zákazníci kúpili o 25 % viac vozidiel Kuga Plug-in Hybrid ako ďalšie najpredávanejšie PHEV. (1)

Nový Ford Kuga Plug-in Hybrid bol predstavený hneď na začiatku tohto roka a prináša viacero vylepšení a skvelý dizajn.

Nový model zrýchľuje rýchlejšie a teraz dokáže ťahať až 2 100 kg - lepšie ako ktorékoľvek iné vozidlo v tejto triede. (4) Cestovanie je pohodlnejšie vďaka technológii, ktorá dokáže automaticky spomaliť v zákrutách a na kruhových objazdoch. V ponuke je aj  360-stupňový kamerový systém (5,6), ktorý dokáže pri parkovaní zobraziť na 13,2-palcovej stredovej obrazovke pohľad na SUV z vtáčej perspektívy.

Ford Kuga je tiež lepšie pripojený. Informačno-zábavný systém SYNC 4 (7) integruje smartfóny s bezdrôtovým systémom Apple CarPlay a Android Auto, (8) a dokonca má štandardne zabudovanú Alexu (10).

Samozrejme, majitelia môžu stále nabíjať batériu pripojením k nabíjacej stanici alebo napájaciemu bodu. Energia z batérie dokáže zabezpečiť až 69 km jazdy na čisto elektrický pohon s aktivovaným režimom EV (3) alebo dopomôcť k dlhšej výdrži benzínovej nádrže na dlhších cestách. 

Najpredávanejší európsky model PHEV (1,2) sa vyrába aj v Európe, v montážnom závode v španielskej Valencii. 

(1 )Celý rok 2021, 2022 a 2023 podľa údajov poskytnutých spoločnosťami JATO Dynamics a IHS Markit.

(2) Spoločnosť Ford of Europe uvádza predaj na svojich 20 tradičných európskych trhoch: Belgicko, Veľká Británia, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko a Taliansko.

(3) Kuga PHEV má homologizované emisie CO2 20-28 g/km, homologizovanú spotrebu paliva 0,9-1,2 l/100 km a homologizovaný dojazd čisto na elektrický pohon 60-69 km podľa WLTP.

Rozsahy emisií CO2 a spotreby paliva sa môžu líšiť v závislosti od variantov vozidla ponúkaných na jednotlivých trhoch. Deklarované spotreby paliva/energie WLTP, emisie CO2 a dojazd na elektrický pohon sú stanovené podľa technických požiadaviek a špecifikácií európskych nariadení (ES) 715/2007 a (EÚ) 2017/1151 v poslednom platnom znení. Použité štandardné skúšobné postupy umožňujú porovnanie rôznych typov vozidiel a rôznych výrobcov.

(4) Pri správnej výbave. Maximálna ťažná sila sa líši v závislosti od nákladu, konfigurácie vozidla, príslušenstva a počtu cestujúcich.

(5) Funkcie asistenta vodiča sú doplnkové a nenahrádzajú pozornosť, úsudok a potrebu vodiča ovládať vozidlo.

(6) Kamery fungujú len pri rýchlostiach nižších ako 10 km/h.

(7) Neveďte vozidlo, keď ste rozptýlení alebo keď používate ručné zariadenia. Ak je to možné, používajte systémy ovládané hlasom. Niektoré funkcie môžu byť zablokované, keď je vozidlo zaradené. Nie všetky funkcie sú kompatibilné so všetkými telefónmi.

(8) Vyžaduje telefón s aktívnou dátovou službou a kompatibilný softvér. Systém SYNC 4 počas používania neovláda produkty tretích strán. Za príslušné funkcie sú zodpovedné výhradne tretie strany.

(9 )Pripojená služba a funkcie závisia od dostupnosti siete a kompatibilného plánu. Sieť 5G nie je dostupná všade. Rozvíjajúca sa technológia/bunkové siete/možnosti vozidla môžu obmedziť funkčnosť a zabrániť fungovaniu pripojených funkcií. Služba Connected nezahŕňa Wi-Fi hotspot. Dostupný Wi-Fi hotspot si vyžaduje samostatné predplatné.

(10) Ak chcú vodiči používať vstavanú Alexu, musia aktivovať FordPass vo svojom vozidle pomocou aplikácie FordPass v smartfóne alebo v nastaveniach vozidla. Prístup k Alexe vyžaduje účet Amazon, systém SYNC 4 alebo SYNC 4A, FordPass a bezplatnú službu Connected Service aktivovanú prostredníctvom aplikácie FordPass (podrobnosti nájdete v Podmienkach FordPass). Môžu sa vyžadovať ďalšie produkty a nastavenie. Amazon, Alexa a všetky súvisiace logá a značky sú ochranné známky spoločnosti Amazon.com, Inc. alebo jej pridružených spoločností.