Ford Mustang Mach-E Rally: Prvý Mustang vyrobený pre jazdu na asfalte a zábavu v teréne

Ford Mustang Mach-E Rally: Prvý Mustang vyrobený pre jazdu na asfalte a zábavu v teréne

Ford Mustang Mach-E® Rally ukáže svetu silu a obratnosť elektrických vozidiel novým spôsobom.
Po celosvetovej premiére na Festivale rýchlosti v Goodwoode začiatkom tohto roka bol Mustang Mach-E Rally po prvý raz odhalený bez kamufláže dnes na autosalóne Mobility IAA v Mníchove. Rozšíril tak rad modelov Mustang Mach-E a posunul elektrické vozidlá iným smerom – ako vôbec prvý elektromobil od spoločnosti Ford inšpirovaný pretekmi rely prenáša slobodu a zábavu značky Mustang na poľné cesty. 
 
„Ešte pred rokom to bol len nápad a to, čo vidíte dnes, je dôkazom vášne a intenzívnej tvorivosti nášho tímu Modelu-e,“ uviedla Donna Dickson, hlavná inžinierka modelu Mustang Mach-E. „Vždy sme skúmali nové oblasti výkonu a kombinácia odpruženia vyladeného na rely, dvojmotorového elektrického pohonu a šibalského štýlu robí z modelu Mustang Mach‑E Rally iný druh výkonného vozidla – takého, ktoré nadchne zákazníkov hľadajúcich ďalšie dobrodružstvo.“
 
Mustang Mach-E Rally (1) je technológia elektrických vozidiel, ktorá je aplikovaná na celkom nevyužité miesto a rozširuje rodinu vozidiel Mustang Mach-E. Tento stroj sa môže pochváliť vyladenou verziou hnacieho ústrojenstva Mustang Mach-E GT s dvojmotorovým usporiadaním s cieľom dosiahnuť krútiaci moment najmenej 880 Nm a výkon 358 kW. (2, 3) Mustang Mach-E Rally má lítiovo-iónový akumulátor s (využiteľnou) kapacitou 91 kWh.
 
Vozidlo má jedinečné odpruženie, ktoré je zvýšené o 20 milimetrov v porovnaní s Mustangom Mach‑E GT a je vybavené špeciálne vyladenými pružinami, tlmičmi MagneRide® (4) a 385‑milimetrovými prednými brzdovými kotúčmi s červeno lakovanými strmeňmi Brembo®. (5)
 
Vozidlo Mustang Mach-E Rally má odolné lesklé biele 19‑palcové disky kolies z ľahkých zliatin v štýle rely, inšpirované dlhoročnou históriou rely vozidiel značky Ford. Obuté sú do pneumatík Michelin CrossClimate2 veľkosti 235/55 R19, ktoré poskytujú väčšiu priľnavosť na bočnici a nespevnenom povrchu v porovnaní s GT.
 
Spodná časť vozidla má ochranné štíty pre predný a zadný elektromotor, ochranná fólia na obložení dverí a podbehoch kolies na zamedzenie odlupovania laku a k dispozícii sú aj predajcom montované štýlové lapače nečistôt na zníženie rozstrekovania nečistôt. Do prednej časti vozidla je zabudovaný aj odťahovací hrot pre prípad, ak by sa nejaké dobrodružstvo v teréne náhodou trochu zvrtlo.
 
Mustang Mach-E Rally má vôbec prvý jazdný režim RallySport (6) od spoločnosti Ford, ktorý je určený na jazdu v teréne a prispôsobuje elektronické riadiace systémy tak, aby umožňoval väčšie sklzy, lineárnu odozvu škrtiacej klapky v záujme lepšej kontroly a agresívnejšie tlmenie na zaistenie lepšieho ovládania vo voľných zákrutách. Ako bonus vodiči ocenia, že tento režim jazdy v spojení s novými pneumatikami umožňuje modelu Mustang Mach-E Rally jazdiť na snehu aj iných klzkých povrchoch.
 
Spoločnosť Ford na testovanie modelu Mustang Mach-E vyvinula úplne novú trať rely na svojom testovacom polygóne v Michigane. Trať špeciálne navrhli veteráni rallycrossu, aby simulovali, čo všetko môže vozidlo zažiť v reálnom svete. Inžinieri a technici potom zneužili prototypy Mustang Mach-E Rally v 800-kilometrových testoch simulujúcich skúšky odolnosti v rallycrosse, aby sa presvedčili, že spĺňa ich konštrukčný zámer.
 
Mustang Mach-E Rally vyzerá náležite aj vďaka prvkom, ako je dramaticky pôsobiaci zadný spojler, ktorý je inšpirovaný modelom Focus® RS, jedinečné kontrastné akcenty, vrátane horných a spodných líšt karosérie, unikátny predný rozdeľovač, oceľová strecha s čiernym lakom či výrazná a účelová predná maska, ktorá ukrýva zabudované hmlové svetlá inšpirované svetom rely. Každý Mustang Mach-E Rally sa štandardne dodáva s dvoma pretekárskymi pruhmi, ktoré dopĺňajú paletu výrazných farieb. Vozidlo je možné objednať v modrej farbe Grabber Blue, čiernej Shadow Black, zelenej Eruption Green a pútavej žltej Grabber Yellow, pričom za príplatok je v ponuke aj možnosť bielej farby Star White alebo nového sivého odtieňa Glacier Gray.

Vo vnútri nájdete kombináciu pohodlia, funkčnosti a štýlu, ktorá sa spája s kultovými bielymi kolesami. Na palubnej doske a spodných ramenách volantu sú lesklé biele akcenty a na dverách kontrastné prešívanie. Vodiči sa pripútajú do osobitých športových sedadiel navrhnutých spoločnosťou Ford, ktoré majú lesklé biele operadlá a do sedacej plochy je vyrazený nápis „Mach-E Rally“.​

 „Mustang Mach-E Rally vkladá desaťročia vášne spoločnosti Ford pre majstrovstvá v rely vo svete priamo do rúk našich zákazníkov,“ uviedol výkonný riaditeľ spoločnosti Ford Jim Farley. „Mustang sa tak dostáva tam, kde ešte nikdy nebol – na štrkové a poľné cesty. Je inšpirovaný pravými nadšencami jazdy a prináša zážitok z jazdy ako nikdy predtým – pre čistú radosť z jazdy.“
 
                                                                                                                                                   # # #
                                                                                                                             
(1)Oficiálne homologizované údaje o dojazde budú zverejnené pred začiatkom predaja.
 
(2) Vypočítané prostredníctvom maximálneho výkonu elektromotorov pri maximálnom výkone akumulátora. Vaše výsledky sa môžu líšiť.
 
(3) Maximálny výkon a maximálny krútiaci moment sú nezávislé vlastnosti a nemusia sa dosiahnuť súčasne.
 
(4) MagneRide® je ochranná známka spoločnosti BWI Group.
 
(5) Brembo je ochranná známka spoločnosti Brembo S.p.A
 
(6) Asistenčné funkcie vodiča sú len doplnkové a nenahrádzajú vodičovu pozornosť, úsudok ani povinnosť riadiť vozidlo.