Ford predstavil plne elektrické E-Tourneo Courier, ktoré poskytuje maximálny priestor, praktickosť a štýl

Ford predstavil plne elektrické E-Tourneo Courier - poskytuje maximálny priestor, praktickosť a štýl

  • Úplne nové E-Tourneo Courier predstavuje ďalší kľúčový míľnik v rámci misie spoločnosti Ford zameranej na elektrický pohon a dosiahnutie nulových emisií pri predaji všetkých vozidiel v Európe do roku 2035
     
  • Čistý, plne elektrický dizajn maximalizuje priestor a praktickosť v kompaktnom, mestskom, päťmiestnom multifunkčnom vozidle s výrazným vzhľadom inšpirovaným SUV

  • Plne elektrické vozidlo E-Tourneo Courier bude k dispozícii od konca roka 2024. Tourneo Courier s benzínovým motorom EcoBoost si budete môcť objednať koncom tohto leta s termínom dodania na začiatku roka 2024
Spoločnosť Ford dnes v Kodani odhalila úplne nový model E-Tourneo Courier v rámci podujatia Bring On Tomorrow Live – prezentácie nového nekompromisného elektrického myslenia spoločnosti Ford.
 
E-Tourneo Courier je stvorené pre dobrodružstvo a pripravené vyraziť. Ide o päťmiestne multifunkčné vozidlo s výrazným dizajnom inšpirovaným vozidlami SUV, ktoré ponúka dostatok priestoru pre cestujúcich a ich veci v kompaktnom priestore vhodnom do mesta.
 
Najnovší prírastok do všestrannej rodiny vozidiel Ford Tourneo je vybavený zdokonaleným plne elektrickým pohonom, doplneným širokou škálou digitálnych zážitkov a pripojených funkcií, ktoré pomáhajú zatraktívniť a sprístupniť vlastníctvo elektrického vozidla, s pohodlnými aktualizáciami na diaľku, ktoré produkt časom vylepšia.
 
„Nové vozidlá ako E-Tourneo Courier sú budúcnosťou značky Ford v Európe – elektrické, zábavné a poháňané nepokojnou potrebou dobrodružstva. Naše nové plne elektrické multifunkčné vozidlo je najnovšou ukážkou nášho multimiliardového globálneho úsilia o rozšírenie výroby a poskytnutie prepojených elektrických vozidiel, vhodných pre každého z našich zákazníkov,“ povedal Martin Sander, generálny riaditeľ európskej divízie Ford Model e.
 
E-Tourneo Courier je jedným z 10 plne elektrických vozidiel, ktoré sa spoločnosť Ford zaviazala ponúkať na európskom trhu do roku 2024, keďže jej cieľom je dosiahnuť nulové emisie pri predaji všetkých vozidiel v regióne do roku 2035. Spoločnosť investuje do roku 2026 celosvetovo 50 miliárd dolárov, aby do konca tohto roka dosiahla cieľový počet viac ako 2 milióny plne elektrických vozidiel.
 
Plne elektrický model sa dostane k zákazníkom v Európe v roku 2024.1 Bude nasledovať po modeli Tourneo Courier1 s benzínovým motorom EcoBoost, ktorý sa začne objednávať v lete tohto roka a prvé dodávky sa uskutočnia do konca roka 2023.


 

Určené na dobrodružstvo

 
Vozidlo E-Tourneo Courier bolo od základu vyvinuté s cieľom poskytnúť priestranný a praktický dizajn v obratnom a kompaktnom vyhotovení. Krátke previsy a priame, priamočiare línie posilňujú vizuálnu šírku a robustnosť exteriéru, zatiaľ čo predná časť, ktorá je určená len pre elektrické vozidlá, je vybavená futuristicky vyzerajúcou svetelnou lištou pozdĺž celého vozidla a maskou chladiča s chrómovanými kosoštvorcovými prvkami charakteristickou pre značku Ford.
 
„Vozidlo E-Tourneo Courier sme navrhli tak, aby zákazníci mohli žiť svoj život naplno – či už vonku s rodinou a priateľmi, alebo pri návrate domov so sklopenými zadnými sedadlami a bicyklami vzadu – dizajn exteriéru vyjadruje tento ,nekompromisný‘ charakter,“ povedal Amko Leenarts, riaditeľ dizajnu spoločnosti Ford v Európe. „Dizajn inšpirovaný SUV je zvonku robustný a vnútri priestranný, zatiaľ čo moderné detaily elektrického vozidla dodávajú exkluzivitu a jasne oznamujú, že E-Tourneo Courier je súčasťou elektrickej revolúcie spoločnosti Ford.“
 
Plne elektrické multifunkčné vozidlo je vyvinuté na pohodlnú prepravu piatich dospelých osôb a ich batožiny, pričom jeho praktickosť je optimalizovaná pomocou zadných sedadiel delených v pomere 60/40 a batožinového priestoru väčšieho o viac ako 44 % v porovnaní s predchádzajúcim modelom Tourneo Courier.(2) Cestujúci majú k dispozícii aj lepší priestor pre ramená a hlavu, ako aj celý rad praktických odkladacích možností vrátane konfigurovateľnej stredovej konzoly, skrytej priehradky v batožinovom priestore a 44-litrového predného batožinového priestoru.
 
Digitálne funkcie na palube sú sústredené okolo výraznej digitálnej prístrojovej dosky, ktorá obsahuje plne digitálny prístrojový panel a informačno-zábavný systém SYNC 4 ovládaný prostredníctvom veľkej 12-palcovej dotykovej obrazovky.(3) Plne prepojená kabína obsahuje bezdrôtovú integráciu cez rozhranie Android Auto a Apple CarPlay,4 ako aj podložku na nabíjanie telefónov5, aby ste zostali pripojení aj na cestách. Bezdrôtové aktualizácie môžu časom zlepšiť funkčnosť bez toho, aby ste museli navštíviť predajňu.
 
E-Tourneo Courier je k dispozícii s celým radom štýlových sériových možností vrátane výrazného variantu Active s kontrastnou farbou strechy, lištami blatníkov, strešnými nosičmi a unikátnymi tkaninami použitými na sedadlách.

Nový plne elektrický zážitok

Plynulú a kultivovanú jazdu na elektrický pohon umožňuje elektromotor modelu E-Tourneo Courier s výkonom 100 kW (136 k), ktorý je ďalej vylepšený pomocou voliteľného režimu jazdy s jedným pedálom.(6) Najkomplexnejší súbor pokročilých asistenčných systémov vodiča v danej triede(7) tiež pomáha zjednodušiť každodenné jazdenie a dlhšie cesty, pričom vodiči si môžu vybrať z režimov jazdy Normal, Eco a Slippery.
 
Vozidlo ponúka možnosti nabíjania 11 kW striedavým aj 100 kW jednosmerným prúdom. Typické nočné nabitie striedavým prúdom z 10 na 100 % trvá 5,7 hodiny.(8) V prípade potreby rýchleho dobitia mimo domova si zákazníci môžu pomocou rýchlonabíjačky na jednosmerný prúd zvýšiť dojazd na 87 km len za 10 minút a nabiť vozidlo z 10 na 80 % do 35 minút.(8)
 
E-Tourneo Courier sa bude vyrábať v meste Craiova v Rumunsku od druhej polovice roku 2024 spolu s crossoverom Puma – najpredávanejším osobným automobilom značky Ford v Európe, ktorý bude do roku 2024 ponúkať aj elektrický variant.

Úplne nové Tourneo Courier s 1,0-litrovým preplňovaným benzínovým motorom EcoBoost s výkonom 125 k sa začne vyrábať neskôr v roku 2023.(1) Ďalšie podrobnosti o celom produktovom rade nájdete v informačnom liste.

                                                                                                          #  #  #

(1) Oficiálne homologované údaje o dojazde a spotrebe energie budú zverejnené pred začiatkom predaja. V súlade s celosvetovo harmonizovaným skúšobným postupom pre ľahké vozidlá (WLTP). Uvedený dojazd (plánovaná cieľová hodnota podľa WLTP) je možné dosiahnuť s plne nabitou batériou – v závislosti od aktuálnej série a konfigurácie batérie. Skutočný dojazd sa môže líšiť kvôli rôznym faktorom (napríklad poveternostné podmienky, štýl jazdy, profil trasy, stav vozidla, vek a stav lítiovo-iónovej batérie).
 
Oficiálne homologované údaje o spotrebe paliva a emisiách CO2 budú zverejnené pred začiatkom predaja. Uvedené hodnoty spotreby paliva/energie, emisií CO2 a dojazdu v elektrickom režime podľa WLTP sa určujú v súlade s technickými požiadavkami a špecifikáciami nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 715/2007 a (ES) 2017/1151 v platnom znení. Použité štandardné skúšobné postupy umožňujú porovnanie medzi rôznymi typmi vozidiel a rôznymi výrobcami.
 
(2) Nosnosť a kapacita nákladu je obmedzená hmotnosťou a rozložením hmotnosti.
 
(3) Neriaďte vozidlo, keď ste rozptýlení alebo používate prenosné zariadenia. Ak je to možné, používajte systémy s hlasovým ovládaním. Niektoré funkcie môžu byť zablokované, keď je vozidlo v prevádzke. Nie všetky funkcie sú kompatibilné so všetkými telefónmi.
 
(4)Vyžaduje sa telefón s aktívnou dátovou službou a kompatibilným softvérom. Systém SYNC 4 počas používania neovláda produkty tretích strán. Tretie strany sú výhradne zodpovedné za svoje príslušné funkcie.
 
(5) Dostupné bezdrôtové nabíjanie Qi nemusí byť kompatibilné so všetkými telefónmi.
 
(6) Režim jazdy s jedným pedálom je doplnkovým jazdným asistentom. Nenahrádza vodičovu pozornosť a úsudok ani potrebu používať brzdy. Podrobnosti a obmedzenia nájdete v používateľskej príručke.
 
(7) Asistenčné funkcie vodiča sú len doplnkové a nenahrádzajú vodičovu pozornosť, úsudok ani potrebu riadiť vozidlo. Nenahrádzajú bezpečnú jazdu. Podrobnosti a obmedzenia nájdete v používateľskej príručke.
 
(8) Čas nabíjania vychádza z počítačových simulácií výrobcu. Keď sa nabitie batérie blíži k plnej kapacite, rýchlosť nabíjania klesá. Vami dosiahnuté výsledky sa môžu líšiť v závislosti od času nabíjania a stavu nabitia batérie.

O spoločnosti Ford Motor Company

Ford Motor Company (NYSE: F) je globálna spoločnosť so sídlom v meste Dearborn v štáte Michigan, odhodlaná pomáhať pri budovaní lepšieho sveta, kde sa každý človek môže slobodne pohybovať a ísť za svojím snom. Vo svojom pláne Ford+ zameranom na rast a vytváranie hodnôt spája spoločnosť existujúce silné stránky, nové možnosti a stále aktívne vzťahy so zákazníkmi, s cieľom obohatiť ich skúsenosti a prehĺbiť vernosť. Spoločnosť Ford vyvíja a dodáva inovatívne, žiadané nákladné vozidlá, športové úžitkové vozidlá, úžitkové dodávky a osobné automobily značky Ford a luxusné vozidlá značky Lincoln spolu s pripojenými službami. Robí tak prostredníctvom troch obchodných divízií orientovaných na zákazníka: Ford Blue vyrába kultové benzínové a hybridné vozidlá, Ford Model e vyvíja prevratné elektromobily spolu so zabudovaným softvérom, ktorý definuje stále aktívne digitálne zážitky pre všetkých zákazníkov, a Ford Pro pomáha firemným zákazníkom pretvárať a rozširovať podnikanie prispôsobovaním vozidiel a služieb na mieru podľa ich potrieb. Okrem toho sa Ford venuje aj riešeniam mobility prostredníctvom divízie Ford Next a poskytuje finančné služby prostredníctvom spoločnosti Ford Motor Credit Company. Ford zamestnáva približne 173 000 ľudí na celom svete. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službách nájdete na stránke corporate.ford.com.

Ford, je globálna americká značka, pôsobiaca v Európe už viac ako 100 rokov, ktorá sa zasadzuje o slobodu pohybu, čo ide ruka v ruke so starostlivosťou o planétu i ľudí navzájom. Plán Ford+, ktorý spoločnosť realizuje spoločne s obchodnými divíziami Model e, Ford Pro a Ford Blue, urýchľuje v Európe jej prechod na čisto elektrickú a uhlíkovo neutrálnu budúcnosť do roku 2035. Spoločnosť sa posúva vpred prostredníctvom nových, odvážnych elektromobilov, navrhnutých s ohľadom na európskych vodičov a inovatívnych vďaka službám, ktoré pomáhajú ľuďom spájať sa, komunitám rásť a podnikom prosperovať. Medzi prevádzky zamerané na predaj a servis vozidiel Ford na 50 samostatných európskych trhoch patrí i spoločnosť Ford Motor Credit Company, divízia zákazníckych služieb Ford Customer Service Division a 14 výrobných závodov (osem podnikov s plnou majetkovou účasťou a šesť nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností) so štyrmi centrami v nemeckom Kolíne nad Rýnom, španielskej Valencii a v našom spoločnom podniku v rumunskom meste Craiova a tureckej provincii Kocaeli. Ford zamestnáva približne 34 000 ľudí vo svojich prevádzkach s plnou majetkovou účasťou a konsolidovaných podnikoch s účasťou iných spoločností a približne 54 000 ľudí, ak sa zarátajú aj nekonsolidované podniky v celej Európe. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službe Ford Credit nájdete na stránke corporate.ford.com.

O spoločnosti Summit Motors Slovakia

Summit Motors Slovakia je autorizovaným dovozcom osobných a ľahkých úžitkových vozidiel značky FORD pre Slovenskú republiku.