FORD MUSTANG JE UŽ 10 ROKOV NAJPREDÁVANEJŠÍM ŠPORTOVÝM AUTOM NA SVETE

FORD MUSTANG JE UŽ 10 ROKOV NAJPREDÁVANEJŠÍM ŠPORTOVÝM AUTOM NA SVETE

  • Neustále investície spoločnosti Ford do Mustangu podporili jeho potenciál, vďaka čomu sa stal najpredávanejším športovým autom na svete celkovo za posledných 10 rokov*.

  • V priebehu posledného desaťročia žiadne iné športové vozidlo neprekonalo Mustang. Aj takmer 60 rokov po svojom debute ponúka nový Ford Mustang siedmej generácie doteraz najvzrušujúcejšiu a najzábavnejšiu jazdu. 
 
  • Mustang siedmej generácie sa bude predávať vo viac ako 100 krajinách na celom svete, pričom predaj sa začne toto leto v Severnej Amerike.
Podľa analýzy registračných údajov spoločnosti S&P Global Mobility je Ford Mustang® – ktorý oslavuje svoje 59. narodeniny – za posledných 10 rokov celkovo najpredávanejším športovým autom na svete*.
 
„Sme hrdí na celú rodinu Mustangov, na to, čo predstavuje pre spoločnosť Ford a najmä na našich nadšených majiteľov a fanúšikov Mustangov,“ povedal Dave Bozeman, viceprezident divízie vozidiel pre nadšencov Ford Blue a Ford Customer Service. „Dali sme si záväzok slúžiť celosvetovej komunite značky Mustang –, vďaka čomu získal Mustang česť byť najpredávanejším športovým autom na svete celkovo už 10 rokov.“
 
Podľa interných údajov spoločnosti Ford je najsilnejší dopyt po Mustangu naďalej v Spojených štátoch amerických, ktoré tvoria 78 % celosvetového predaja. Medzi ďalšie krajiny, kde sa v roku 2022 zvýšil predaj modelu Mustang, patrí Nemecko (nárast o 17,0 %), Británia (14,4 %), Švajčiarsko (14,9 %) a Stredný východ (7,4 %).
 
Úplne nová siedma generácia Fordu Mustang 2024 píše ďalšiu kapitolu tejto ikony a prináša vzhľad, zvuk a príťažlivosť najpredávanejšieho športového vozidla na svete celkovo za posledných desať rokov. Mustang je dostupný vo viacerých cenových hladinách a výkonnostných úrovniach, či už ako kabriolet alebo kupé, s motorom V8 alebo prepĺňaným štvorvalcom, prípadne s manuálnou alebo automatickou prevodovkou.
 
Mustang má najvýkonnejší motor v histórii – 5,0-litrový Coyote V8 pre Mustang GT. K dispozícii je navyše aj úplne nová funkcia Remote Rev, ktorá umožňuje vytáčať motor na diaľku pomocou diaľkového ovládača, a voliteľná nová elektronická brzda na driftovanie, ktorá dokáže aj z nováčika ihneď urobiť profesionálneho driftéra, akým je Vaughn Gittin Jr.
 
Mustang Dark Horse™ rozširuje modelový rad ako prvá nová výkonnostná verzia modelu od predstavenia Mustangu Bullitt v roku 2001. Zameriava sa na dosiahnutie nového výkonnostného štandardu na bežnej ceste aj na trati, ktorý môže prísť len v podobe Mustangu so zlovestným vzhľadom a špeciálne upraveným 5,0-litrovým motorom V8 – najvýkonnejším 5,0-litrovým motorom V8 všetkých čias s výkonom 500 koní.**
 
SUV Mustang Mach-E®, elektrický prírastok do rodiny Mustangov, je teraz dostupný v 39 krajinách a nedávno bol uvedený aj v Taiwane a v Austrálii. Od spustenia výroby pred takmer dvoma rokmi vyrobila spoločnosť Ford už 150 000 kusov modelu Mustang Mach-E, čo predstavuje významný míľnik, keďže spoločnosť plánuje do konca roku 2023 zvýšiť produkciu elektromobilov na 600 000 ročne a do roku 2026 na viac ako 2 milióny ročne.
 
                                                                                                                                               ###
* Podľa informácií o globálnych registráciách ľahkých vozidiel od spoločnosti S&P Global Mobility získaných za posledných 10 rokov. Tieto údaje sú zostavené z vládnych a iných zdrojov a zachytávajú 95 percent celosvetového objemu nových vozidiel vo viac ako 80 krajinách. Medzi športové vozidlá podľa definície spoločnosti S&P Global Mobility patria dvojdverové modely a kabriolety.
 
** Hodnoty výkonu a krútiaceho momentu pri používaní prémiového paliva podľa normy SAE J1349®. Vaše výsledky môžu byť odlišné.
 
O spoločnosti Ford Motor Company
Ford Motor Company je globálna spoločnosť so sídlom v meste Dearborn v štáte Michigan, odhodlaná pomáhať pri budovaní lepšieho sveta, kde sa každý človek môže slobodne pohybovať a ísť za svojím snom. Vo svojom pláne Ford+ zameranom na rast a vytváranie hodnôt spája spoločnosť existujúce silné stránky, nové možnosti a stále aktívne vzťahy so zákazníkmi, s cieľom obohatiť ich skúsenosti a prehĺbiť vernosť. Spoločnosť Ford vyvíja a dodáva inovatívne, žiadané nákladné vozidlá, športové úžitkové vozidlá, úžitkové dodávky a osobné automobily značky Ford a luxusné vozidlá značky Lincoln spolu s pripojenými službami. Robí tak prostredníctvom troch obchodných divízií orientovaných na zákazníka: Ford Blue vyrába kultové benzínové a hybridné vozidlá, Ford Model e vyvíja prevratné elektromobily spolu so zabudovaným softvérom, ktorý definuje stále aktívne digitálne zážitky pre všetkých zákazníkov, a Ford Pro pomáha firemným zákazníkom pretvárať a rozširovať podnikanie prispôsobovaním vozidiel a služieb na mieru podľa ich potrieb. Okrem toho sa Ford venuje aj riešeniam mobility prostredníctvom divízie Ford Next a poskytuje finančné služby prostredníctvom spoločnosti Ford Motor Credit Company. Ford zamestnáva približne 173 000 ľudí na celom svete. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službách nájdete na stránke corporate.ford.com. 

Ford je globálna americká značka, pôsobiaca v Európe už viac ako 100 rokov, ktorá sa zasadzuje o slobodu pohybu, čo ide ruka v ruke so starostlivosťou o planétu i ľudí navzájom. Plán Ford+, ktorý spoločnosť realizuje spoločne s obchodnými divíziami Model e, Ford Pro a Ford Blue, urýchľuje v Európe jej prechod na čisto elektrickú a uhlíkovo neutrálnu budúcnosť do roku 2035. Spoločnosť sa posúva vpred prostredníctvom nových, odvážnych elektromobilov, navrhnutých s ohľadom na európskych vodičov a inovatívnych vďaka službám, ktoré pomáhajú ľuďom spájať sa, komunitám rásť a podnikom prosperovať. Medzi prevádzky zamerané na predaj a servis vozidiel Ford na 50 samostatných európskych trhoch patrí i spoločnosť Ford Motor Credit Company, divízia zákazníckych služieb Ford Customer Service Division a 14 výrobných závodov (osem podnikov s plnou majetkovou účasťou a šesť nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností) so štyrmi centrami v nemeckom Kolíne nad Rýnom, španielskej Valencii a v našom spoločnom podniku v rumunskom meste Craiova a tureckej provincii Kocaeli. Ford zamestnáva približne 34 000 ľudí vo svojich prevádzkach s plnou majetkovou účasťou a konsolidovaných podnikoch s účasťou iných spoločností a približne 54 000 ľudí, ak sa zarátajú aj nekonsolidované podniky v celej Európe. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službe Ford Credit nájdete na stránke corporate.ford.com.
 
O spoločnosti Summit Motors Slovakia
Summit Motors Slovakia je autorizovaným dovozcom osobných a ľahkých úžitkových vozidiel značky FORD pre Slovenskú republiku.