Divízia Ford Pro predstavila čisto elektrickú kompaktnú dodávku E-Transit Courier

Divízia Ford Pro predstavila čisto elektrickú kompaktnú dodávku E-Transit Courier

  • Úplne nová, čisto elektrická kompaktná dodávka E-Transit Courier doplní rodinu elektrických vozidiel od divízie Ford Pro a podporí globálny plán spoločnosti Ford týkajúci sa rýchleho rozširovania elektrických vozidiel.

  • Nekompromisný výkon elektromobilu, výrazne väčšia plocha pre náklad s väčšími možnosťami prispôsobenia a plná podpora pripojených služieb Ford Pro poskytujú bezkonkurenčnú produktivitu.
 
  • E-Transit Courier sa začne vyrábať v priebehu roka 2024. Naftové a benzínové modely bude možné objednať od leta 2023, pričom dodanie sa uskutoční koncom roka.
 
Divízia Ford Pro dnes predstavila model E-Transit Courier, nanovo prepracované, čisto elektrické úžitkové vozidlo(1) určené pre zákazníkov kompaktných dodávok, ktoré zaujme lepšou konektivitou a produktivitou.
 
Úplne nový E-Transit Courier rozširuje modelový rad inovatívnych, elektrifikovaných a pripojených dodávkových vozidiel od divízie Ford Pro. Prináša plne integrovaný softvér a pripojené služby platformy Ford Pro, čím ešte viac podporuje efektívnu prevádzku.
 
Aby sa produktivita zvýšila ešte viac, model E-Transit Courier bol komplexne prepracovaný. Prináša väčší, flexibilnejší nákladový priestor, ktorý má v porovnaní s predchádzajúcim modelom o 25 percent väčší objem, a okrem toho aj zdokonalené funkcie, vrátane väčšieho užitočného zaťaženia2 a priestoru na prevoz dvoch europaliet.
 
E-Transit Courier je súčasťou celosvetového úsilia spoločnosti Ford podporovaného sumou vo výške 50 miliárd dolárov. Keďže spoločnosť elektrifikuje svoju kultovú rodinu úžitkových vozidiel Transit, jeho úlohou je postaviť sa do čela revolúcie elektrických vozidiel a pripojiť sa k väčším modelom E-Transit a E-Transit Custom v portfóliu divízie Ford Pro.
 
„Vďaka elektrickému výkonu bez kompromisov, vyššej nosnosti a podpore plne pripojených služieb, sa E-Transit Courier posúva vo svojom segmente o úroveň vyššie“, povedal Hans Schep, generálny riaditeľ divízie Ford Pro v Európe. „A vďaka dlhodobému vedúcemu postaveniu divízie Ford Pro máme bezkonkurenčný prehľad o potrebách zákazníkov. Znamená to, že im dokážeme pomôcť dosiahnuť vysokú produktivitu pri prevádzke kompaktných dodávok s lepšou konektivitou a možnosťami než kedykoľvek predtým,“ 
 
Úplne nový E-Transit Courier bude mať svoju verejnú premiéru na výstave úžitkových vozidiel v Birminghame vo Veľkej Británii od 18. do 20. apríla a výroba je naplánovaná v priebehu roka 2024. Zákazníci si budú môcť objednať modely Transit Courier s benzínovými a naftovými motormi od leta 2023, pričom dodanie sa uskutoční koncom roka.
 

Produktivita a riešenia nabíjania pre čisto elektrické modely

 
Čisto elektrická pohonná jednotka modelu E-Transit Courier bola skonštruovaná tak, aby si zákazníci užili zážitok z jazdy bez kompromisov, vrátane silného motora s výkonom 100 kW a funkcie ovládania jazdy jedným pedálom. Podrobné informácie o výkone a dojazde budú zverejnené s blížiacim sa uvedením na trh.
 
Divízia Ford Pro očakáva, že model E-Transit Courier si obľúbia zákazníci, ktorí plánujú nabíjať doma. Nabíjanie možno naplánovať pomocou dotykovej obrazovky vo vozidle alebo softvéru na nabíjanie v sklade, a využiť tak lacnejšiu nočnú energiu.
 
Vozidlo podporuje efektívne nabíjanie na verejných staniciach a ponúka možnosť rýchleho jednosmerného nabíjania s výkonom až do 100 kW. Spoločnosť Ford očakáva, že systém za 10 minút doplní energiu na 87 km a nabitie z 10 na 80 percent bude trvať menej ako 35 minút3. 

Dizajn orientovaný na zákazníka 

E-Transit Courier má karosériu s úplne novou konštrukciou, ktorá prináša lepšie parametre vo všetkých smeroch. Šírka medzi podbehmi zadných kolies je 1 220 mm, vďaka čomu dokáže táto kompaktná dodávka po prvý raz odviezť dve europalety. Celkový objem nákladového priestoru je teraz 2,9 m3, čo je v porovnaní s predchádzajúcim modelom o 25 percent viac. Túto hodnotu možno ešte zvýšiť pomocou nového otvoru v deliacej priečke, takže zákazníci môžu prevážať dlhé predmety, napríklad dosky alebo rúry s dĺžkou viac ako 2 600 mm. Maximálne užitočné zaťaženie pre čisto elektrický model je 700 kg, maximálna nosnosť ťažného zariadenia je 750 kg5.
 
E-Transit Courier pomôže firmám vyniknúť vďaka odvážnemu a výraznému dizajnu exteriéru a priestrannému, praktickému interiéru, ktorý je navrhnutý so zohľadnením potrieb používateľov kompaktných dodávok. Úplne nový model ponúka mimoriadne komplexnú štandardnú výbavu vrátane unikátnych prvkov v kabíne so „splošteným“ volantom, ktorý rozširuje priestor pre nohy a vylepšuje výhľad vodiča. Okrem toho je súčasťou výbavy aj možnosť radenia na stĺpiku, štartovacie tlačidlo a elektronické ovládanie parkovacej brzdy, aby sa zväčšil prispôsobiteľný úložný priestor.
 
Na digitálnej prístrojovej doske je 12-palcový digitálny prístrojový štít a 12-palcový stredový dotykový displej s najnovším systémom Ford SYNC 46. Bezdrôtové rozhrania Android Auto a Apple CarPlay sú súčasťou štandardu8. Inovatívny balík Office Pack je v tejto triede jedinečný. Obsahuje sklápateľný, rovný pracovný stolík s osvetlením, vďaka čomu bude práca s notebookom, vypĺňanie dokumentov alebo prestávka v kabíne jednoduchšia a pohodlnejšia.
 
Prvoradým záujmom prevádzkovateľov dodávkových vozidiel a divízie Ford Pro je bezpečnosť vodiča a prepravovaného nákladu. E-Transit Courier nastavuje novú latku vo svojej kategórii s komplexnou súpravou pokročilých asistenčných systémov vodiča v štandardnej výbave9. Voliteľný balík dopĺňa adaptívny tempomat s udržiavaním vozidla v strede jazdného pruhu a funkciou Stop & Go, systém monitorovania mŕtveho uhla so systémom upozornenia na križujúce vozidlá, asistent pri zatáčaní na križovatkách a asistent brzdenia pri cúvaní, ktoré vodičovi zaistia pokojnejšiu jazdu v meste9.
 
Každý E-Transit Courier je štandardne vybavený zabudovaným modemom10, ktorý umožňuje neustále pripojenie k ekosystému Ford Pro. Bezdrôtové aktualizácie softvéru zase môžu v budúcnosti vylepšiť schopnosti vozidla bez toho, aby bola nutná návšteva v servise.

Vyššia bezpečnosť a nižšie prevádzkové náklady

 
 Divízia Ford Pro spojila s expertmi na bezpečnosť vozidiel z firmy TVL. Pre E-Transit Courier ponúkajú balíky zámkov namontované už vo výrobe, aby sa zlepšilo zabezpečenie vozidla bez časových strát a dodatočných nákladov spojených s riešeniami od tretích výrobcov. Súčasťou týchto balíkov sú sekundárne pákové zámky, ktoré pomáhajú predchádzať krádežiam, kedy útočníci dvere jednoducho ohnú a vypáčia, ako aj funkcia automatického zamykania posuvných bočných dverí, aby vodič ušetril čas pri každom zastavení.
 
Servisná sieť Ford Pro Service očakáva, že náklady týkajúce sa neplánovanej údržby modelu E-Transit Courier budú minimálne o 35 percent nižšie ako v prípade modelov s naftovým motorom. 
 
Úplne nový Transit Courier bude po prvýkrát dostupný v roku 2023 s radom úsporných benzínových a naftových motorov. Modelový rad tvoria vozidlá s karosériou typu van aj double-cab-in-van 
 
Všetky modely sa budú vyrábať v továrni Ford Otosan v rumunskej Craiove, kde sa vyrába najpredávanejší model Transit Custom a E-Transit patriaci na čelo segmentu11. Ford Otosan je najväčším európskym výrobcom úžitkových vozidiel. Ročná produkcia tu do roku 2025 prekročí 900 000 kusov.
Poznámky
(1)Oficiálne homologované údaje o dojazde budú zverejnené pred začiatkom predaja. V súlade s celosvetovo harmonizovaným skúšobným postupom pre ľahké vozidlá (WLTP). Uvedený dojazd (plánovaná cieľová hodnota podľa WLTP) je možné dosiahnuť s plne nabitou batériou – v závislosti od aktuálnej série a konfigurácie batérie. Skutočný dojazd sa môže líšiť kvôli rôznym faktorom (napríklad poveternostné podmienky, štýl jazdy, profil trasy, stav vozidla, vek a stav lítiovo-iónovej batérie).
 Oficiálne homologované údaje o spotrebe paliva a emisiách CO2 budú zverejnené pred začiatkom predaja. Uvedené hodnoty spotreby paliva/energie, emisií CO2 a dojazdu v elektrickom režime sa určujú v súlade s technickými požiadavkami a špecifikáciami nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 715/2007 a (ES) 2017/1151 v platnom znení. Použité štandardné skúšobné postupy umožňujú porovnanie medzi rôznymi typmi vozidiel a rôznymi výrobcami.
 
(2) Maximálne užitočné zaťaženie sa líši a závisí od príslušenstva a konfigurácie vozidla. Nosnosť konkrétneho vozidla je uvedená na štítku na stĺpiku dverí.
 
(3) Čas nabíjania podľa počítačových simulácií výrobcu. Keď sa nabitie batérie blíži k plnej kapacite, rýchlosť nabíjania klesá. Vami dosiahnuté výsledky sa môžu líšiť v závislosti od času nabíjania a stavu nabitia batérie.
 
(5) Max. hmotnosť ťahaného prívesu sa líši v závislosti od nákladu, konfigurácie vozidla, príslušenstva a počtu cestujúcich.
 
(6) Neriaďte vozidlo, keď ste rozptýlení alebo používate prenosné zariadenia. Ak je to možné, používajte systémy s hlasovým ovládaním. Niektoré funkcie môžu byť zablokované, keď je vozidlo v prevádzke. Nie všetky funkcie sú kompatibilné so všetkými telefónmi.
 
(7) Navigačné služby vyžadujú systém SYNC4 a FordPass Connect, bezplatnú službu pripojenia a aplikáciu FordPass Pro (podrobnosti nájdete v podmienkach služby FordPass). Oprávnené vozidlá získavajú bezplatné 90-dňové skúšobné obdobie navigačných služieb, ktoré začína plynúť dňom začiatku záruky na nové vozidlo. Zákazníci musia spustiť skúšobnú verziu navigačnej služby prostredníctvom aktivácie oprávneného vozidla pomocou účtu FordPass. Pre pripojené navigačné služby sa vyžaduje ročná zmluva o poskytovaní služieb. Pripojené služby a funkcie závisia od dostupnosti kompatibilnej siete. Vyvíjajúca sa technológia/mobilné siete/možnosti vozidla môžu obmedziť funkčnosť a zabrániť používaniu pripojených funkcií. Aplikácia FordPass, kompatibilná s vybranými platformami pre smartfónmi, je k dispozícii na stiahnutie. Môžu sa účtovať poplatky za správy a dáta.
 
(8) Vyžaduje telefón s aktívnou dátovou službou a kompatibilným softvérom. Systém SYNC 4 počas používania neovláda produkty tretích strán. Tretie strany sú výhradne zodpovedné za svoje príslušné funkcie.
 
(9) Asistenčné funkcie vodiča sú len doplnkové a nenahrádzajú vodičovu pozornosť, úsudok ani potrebu riadiť vozidlo. Nenahrádzajú bezpečnú jazdu. Podrobnosti a obmedzenia nájdete v používateľskej príručke.
 
(10) Funkcie ovládania na diaľku vyžadujú modem FordPass Connect, aplikáciu FordPass a bezplatné online služby Connected Service (podrobnosti nájdete v podmienkach aplikácie FordPass). Pripojené služby a funkcie závisia od dostupnosti kompatibilnej siete. Vyvíjajúca sa technológia/mobilné siete/možnosti vozidla môžu obmedziť funkčnosť a zabrániť používaniu pripojených funkcií. Súčasťou online služieb nie je Wi-Fi hotspot.
 
(11 )Rakúsko, Belgicko, Británia, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko, Rumunsko, Švédsko, Švajčiarsko, Turecko.
 
O spoločnosti Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) je globálna spoločnosť so sídlom v meste Dearborn v štáte Michigan, odhodlaná pomáhať pri budovaní lepšieho sveta, kde sa každý človek môže slobodne pohybovať a ísť za svojím snom. Vo svojom pláne Ford+ zameranom na rast a vytváranie hodnôt spája spoločnosť existujúce silné stránky, nové možnosti a stále aktívne vzťahy so zákazníkmi, s cieľom obohatiť ich skúsenosti a prehĺbiť vernosť. Spoločnosť Ford vyvíja a dodáva inovatívne, žiadané nákladné vozidlá, športové úžitkové vozidlá, úžitkové dodávky a osobné automobily značky Ford a luxusné vozidlá značky Lincoln spolu s pripojenými službami. Robí tak prostredníctvom troch obchodných divízií orientovaných na zákazníka: Ford Blue vyrába kultové benzínové a hybridné vozidlá, Ford Model e vyvíja prevratné elektromobily spolu so zabudovaným softvérom, ktorý definuje stále aktívne digitálne zážitky pre všetkých zákazníkov, a Ford Pro pomáha firemným zákazníkom pretvárať a rozširovať podnikanie prispôsobovaním vozidiel a služieb na mieru podľa ich potrieb. Okrem toho sa Ford venuje aj riešeniam mobility prostredníctvom divízie Ford Next a poskytuje finančné služby prostredníctvom spoločnosti Ford Motor Credit Company. Ford zamestnáva približne 173 000 ľudí na celom svete. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službách nájdete na stránke corporate.ford.com.
 
Ford je globálna americká značka, pôsobiaca v Európe už viac ako 100 rokov, ktorá sa zasadzuje o slobodu pohybu, čo ide ruka v ruke so starostlivosťou o planétu i ľudí navzájom. Plán Ford+, ktorý spoločnosť realizuje spoločne s obchodnými divíziami Model e, Ford Pro a Ford Blue, urýchľuje v Európe jej prechod na čisto elektrickú a uhlíkovo neutrálnu budúcnosť do roku 2035. Spoločnosť sa posúva vpred prostredníctvom nových, odvážnych elektromobilov, navrhnutých s ohľadom na európskych vodičov a inovatívnych vďaka službám, ktoré pomáhajú ľuďom spájať sa, komunitám rásť a podnikom prosperovať. Medzi prevádzky zamerané na predaj a servis vozidiel Ford na 50 samostatných európskych trhoch patrí i spoločnosť Ford Motor Credit Company, divízia zákazníckych služieb Ford Customer Service Division a 14 výrobných závodov (osem podnikov s plnou majetkovou účasťou a šesť nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností) so štyrmi centrami v nemeckom Kolíne nad Rýnom, španielskej Valencii a v našom spoločnom podniku v rumunskom meste Craiova a tureckej provincii Kocaeli. Ford zamestnáva približne 34 000 ľudí vo svojich prevádzkach s plnou majetkovou účasťou a konsolidovaných podnikoch s účasťou iných spoločností a približne 54 000 ľudí, ak sa zarátajú aj nekonsolidované podniky v celej Európe. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službe Ford Credit nájdete na stránke corporate.ford.com.
 
O spoločnosti Summit Motors Slovakia
Summit Motors Slovakia je autorizovaným dovozcom osobných a ľahkých úžitkových vozidiel značky FORD pre Slovenskú republiku.