Najpredávanejší pickup Ranger prichádza s úplne novými variantmi Wildtrak X a Tremor

Najpredávanejší pickup Ranger prichádza s úplne novými variantmi Wildtrak X a Tremor

  • Ford Pro uvádza do rodiny Ranger, najpredávanejšieho pickupu Európy, úplne nové varianty Ranger Wildtrak X a Ranger Tremor, čím vytvára historicky najširšiu ponuku v tomto modelovom rade 

  • Nové robustné vezie modelu Ranger využívajú jedinečné zavesenie kolies s dlhým zdvihom pružiny a tlmičmi Bilstein, pokročilé asistenčné systémy pre jazdu v teréne a odvážny nový dizajn 

  • Nové varianty ako prvé v tejto triede vozidiel prinášajú systém flexibilných nosičov, ktorý uľahčuje prevážanie rebríkov, dosiek alebo kajakov a priestor na korbe uvoľňuje pre náklad
Bratislava, 29. marca 2023 – Divízia Ford Pro odhalila nový Ranger Wildtrak X a Ranger Tremor – dva vzrušujúce terénne varianty, ktoré sa stanú súčasťou historicky najkomplexnejšej európskej ponuky tohto najpredávanejšieho pickupu.
 
Oba varianty sú zamerané na zákazníkov, ktorí vyžadujú zvýšené schopnosti v náročných terénnych podmienkach. Preto majú tieto vozidlá značne prepracovaný podvozok s jedinečnými vylepšeniami systému zavesenia kolies vrátane pokročilých tlmičov Bilstein v štandardnej výbave. Asistenčné systémy pre jazdu v teréne(1) zasa poskytujú vodičom viac istoty za volantom. Obidva nové varianty modelu Ranger sa vyznačujú novým robustným dizajnom, ktorý odráža ich zdatnosť v drsných podmienkach.
 
Ranger Wildtrak X a Tremor ponúkajú ako prvé vozidlá vo svojej triede voliteľný systém flexibilných nosičov, ktorý maximálne zvyšuje ich schopnosť prevážať dlhšie predmety. Tento systém s jednoduchým používaním bude v rámci voliteľnej výbavy dostupný aj pre varianty Ranger Limited a Wildtrak.
 
„Nové varianty Ranger Wildtrak X a Tremor sú z rovnakého cesta ako náš kultový Ranger Raptor; každý z nich dodáva najobľúbenejšiemu pickupu Európy ešte lepšie terénne schopnosti a pôsobivejší vzhľad. Spoločne rozširujú rady najnovšej rodiny modelov Ranger na novú úroveň, čo zvyšuje ich príťažlivosť pre väčší počet zákazníkov než kedykoľvek predtým,“ povedal Hans Schep, generálny riaditeľ divízie Ford Pro v Európe.
 
Predstavenie variantov Ranger Wildtrak X a Tremor prichádza po tom, ako Ranger v minulom roku dosiahol v Európe historicky najlepšie predajné výsledky.(2) Rekordný trhový podiel na úrovni 44,9 % a medziročný nárast podielu o 18 % zavŕšili vedúce postavenie modelu v danom segmente už ôsmy rok po sebe. 

Ranger Wildtrak X


Ranger Wildtrak X vychádza z verzie Wildtrak, oproti ktorej má o 26 mm väčšiu svetlú výšku a o 30 mm širší rozchod kolies, čo mu umožňuje skvelo držať stopu v drsnom teréne.(3) Štandardne montované vysokovýkonné tlmiče Bilstein so snímaním polohy poskytujú v rámci svojej dráhy to správne množstvo tlmiacej sily, čím zlepšujú terénne schopnosti vozidla bez toho, aby to negatívne ovplyvnilo jeho správanie na cestách. Ešte viac istoty v teréne dodávajú vylepšený posilňovač riadenia pre ťažkú prevádzku a ochranná oceľová predná základná doska.
 
Medzi nové terénne technológie v štandardnej výbave patrí asistent otáčania Trail Turn Assist,(1) ktorý smerovaním krútiaceho momentu pomocou bŕzd znižuje polomer otáčania až o 25 percent v prípade, že sa potrebujete s vozidlom otočiť v tesnom priestore. Funkcia Trail Control1 pracuje podobne ako tempomat: vodič si môže zvoliť rýchlosť do 32 km/h, ktorú bude vozidlo udržiavať automatickým zrýchľovaním a brzdením, takže vodič sa v náročnom teréne môže plne sústrediť na riadenie.
 
Všetky vozidlá Wildtrak X poháňa osvedčený 2,0-litrový vznetový motor EcoBlue s dvomi turbodúchadlami od spoločnosti Ford,(4) ktorý dodáva krútiaci moment 500 Nm od úrovne 1 750 otáčok/min a výkon 205 koní v spojení s 10-stupňovou automatickou prevodovkou.(5) Súčasťou štandardnej výbavy je aj nový pokročilý systém stáleho pohonu štyroch kolies s užitočným režimom „nastav a zabudni“, ktorý dodáva potrebné schopnosti vtedy a tam, kde to zákazníci potrebujú.
 
Svojím širším postojom, ochranou podvozka a väčšou svetlou výškou oproti súčasnému variantu Wildtrak vysiela Ranger Wildtrak X silné vizuálne posolstvo. Jeho charakteristický vzhľad dodatočne umocňuje unikátna obruba mriežky chladiča a ochranná výstuž nárazníka, lemy blatníkov a zadný nárazník v čiernej farbe Asphalt Black. Optimálnu viditeľnosť zabezpečujú voliteľné maticové LED svetlomety s prídavnými svetlami na maske chladiča. Drsnejší terénny dizajn dotvára robustné označenie Wildtrak X, čierne emblémy Ford a zladené čierne 17-palcové zliatinové disky, na ktorých sú obuté univerzálne pneumatiky s bielymi nápismi.
 
V interiéri si cestujúci užijú jedinečné sedadlá čalúnené umelým semišom Miko s exkluzívne vyšitým nápisom Wildtrak X, ktoré skvelo dopĺňa mäkký semišový povrch Terra s kontrastným oranžovým prešívaním Cyber Orange v hornej časti palubnej dosky, na paneloch dverí a stredovej konzole. 

Ranger Tremor

 
Ako základ pre Ranger Tremor4 poslúžil pracovitý Ranger XLT. Nový variant pritom využíva rovnaký podvozok, vylepšené technológie i nový systém pohonu všetkých kolies ako Wildtrak X, aby vyhovel zákazníkom, ktorí požadujú spoľahlivé terénne schopnosti.
 
Systém zavesenia kolies s prepracovanou geometriou dodáva vozidlu mohutnejší a stabilnejší postoj, k čomu prispieva aj väčší rozchod kolies a rozšírené lemy blatníkov. Dobrodružný vzhľad variantu Ranger Tremor definuje výrazný ochranný rám so športovým dizajnom a dlhými bočnými rúrami, ktorý sa do vozidla montuje ako štandardná výbava. Bočné nášľapy s liateho hliníka a dva nezakryté ťažné háky v prednej časti vozidla sú ďalšími príkladmi funkčného dizajnu. Odvážny, výrazný vzhľad tohto variantu dotvárajú unikátne vonkajšie detaily v sivej farbe Boulder Grey a zatmavená mriežka chladiča.
 
Čalúnenie sedadiel a podlahu má Ranger Tremor z nepremokavého vinylového materiálu, ktorý sa ľahko čistí. Stropnú konzolu si môžete za príplatok nechať vybaviť spínačmi s predpripravenou elektroinštaláciou a získať šesť vstupov na pripojenie navijakov, LED svetelných líšt a ďalšej výbavy – ktorú si môžete objednať u predajcov Ford alebo cez online obchod spoločnosti Ford.

Prvý systém flexibilných nosičov v danej triede

 
Pre oba varianty modelu Ranger, Wildtrak X aj Tremor, si môžete vybrať nový inovatívny systém flexibilných nosičov od spoločnosti Ford.(6) Súčasťou tohto unikátneho systému sú sklopné strešné nosiče a posuvný oblúk na korbu, ktorý sa dá nastaviť do rôznych polôh. Môžete tak prevážať dlhé predmety nad úrovňou strechy namiesto ich zakliňovania medzi zadné výklopné dierka a kabínu. Zlepší sa tým zabezpečenie nákladu a na korbe sa uvoľní miesto pre iné veci. Systém flexibilných nosičov bude od marca 2023 k dispozícii aj pre varianty Ranger Limited a Wildtrak, a to v rámci voliteľnej výbavy.
                                                                                                                             
(1) Asistenčné systémy vodiča sú len doplnkom, ktorý nenahrádza pozornosť a úsudok vodiča ani potrebu riadiť vozidlo. Nejde o náhradu bezpečného spôsobu jazdy. Podrobné informácie a obmedzenia nájdete v používateľskej príručke.
 
(2) Belgicko, Británia, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Turecko.
 
(3) Pred jazdou v teréne si vždy prečítajte používateľskú príručku, oboznámte sa s terénom a náročnosťou trate a použite vhodné bezpečnostné vybavenie.
 
(4) Ford Ranger Wildtrak X má homologizované emisie CO2 na úrovni 269 – 271 g/km podľa postupu WLTP a homologizovanú spotrebu paliva 10,3 l/100 km podľa postupu WLTP.
 
Ford Ranger Tremor má homologizované emisie CO2 na úrovni 270 g/km podľa postupu WLTP a homologizovanú spotrebu paliva 10,3 l/100 km podľa postupu WLTP.

Rozsah emisií CO2 a spotreby paliva sa môže líšiť v závislosti od variantov vozidiel, ktoré sú v ponuke na jednotlivých trhoch. Uvádzané hodnoty spotreby paliva/energie, emisií CO2 a dojazdu na elektrinu podľa postupu WLTP boli stanovené v súlade s technickými požiadavkami a špecifikáciami európskych nariadení (ES) 715/2007 a (EÚ) 2017/1151 v znení posledných zmien a doplnení. Používané štandardné skúšobné postupy umožňujú porovnávať medzi rôznymi druhmi vozidiel a rôznymi výrobcami.
 
(5) Výkon motora v konských silách a krútiaci moment sú nezávislé parametre, ktoré sa nemusia dať dosiahnuť súčasne.
 
(6) Systém flexibilných nosičov bude dostupný vo vybraných modeloch vyrábaných počnúc rokom 2023. Maximálna nosnosť je 80 kg (dynamická) alebo 250 kg (statická). Vyžaduje sa ručné nastavenie. Pri umiestení nákladu nad úroveň antény sa odporúča anténu odmontovať – môže to ovplyvniť príjem rozhlasového vysielania, satelitných a pripojených služieb. Náklad a nosnosť sú obmedzené hmotnosťou a jej rozložením. Maximálne užitočné zaťaženie sa líši v závislosti od príslušenstva a konfigurácie vozidla. Nosnosť konkrétneho vozidla nájdete na štítku na stĺpiku dverí.
 
O spoločnosti Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) je globálna spoločnosť so sídlom v meste Dearborn v štáte Michigan, odhodlaná pomáhať pri budovaní lepšieho sveta, kde sa každý človek môže slobodne pohybovať a ísť za svojím snom. Vo svojom pláne Ford+ zameranom na rast a vytváranie hodnôt spája spoločnosť existujúce silné stránky, nové možnosti a stále aktívne vzťahy so zákazníkmi, s cieľom obohatiť ich skúsenosti a prehĺbiť vernosť. Spoločnosť Ford vyvíja a dodáva inovatívne, žiadané nákladné vozidlá, športové úžitkové vozidlá, úžitkové dodávky a osobné automobily značky Ford a luxusné vozidlá značky Lincoln spolu s pripojenými službami. Robí tak prostredníctvom troch obchodných divízií orientovaných na zákazníka: Ford Blue vyrába kultové benzínové a hybridné vozidlá, Ford Model e vyvíja prevratné elektromobily spolu so zabudovaným softvérom, ktorý definuje stále aktívne digitálne zážitky pre všetkých zákazníkov, a Ford Pro pomáha firemným zákazníkom pretvárať a rozširovať podnikanie prispôsobovaním vozidiel a služieb na mieru podľa ich potrieb. Okrem toho sa Ford venuje aj riešeniam mobility prostredníctvom divízie Ford Next a poskytuje finančné služby prostredníctvom spoločnosti Ford Motor Credit Company. Ford zamestnáva približne 173 000 ľudí na celom svete. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službách nájdete na stránke corporate.ford.com.
 
Ford je globálna americká značka, pôsobiaca v Európe už viac ako 100 rokov, ktorá sa zasadzuje o slobodu pohybu, čo ide ruka v ruke so starostlivosťou o planétu i ľudí navzájom. Plán Ford+, ktorý spoločnosť realizuje spoločne s obchodnými divíziami Model e, Ford Pro a Ford Blue, urýchľuje v Európe jej prechod na čisto elektrickú a uhlíkovo neutrálnu budúcnosť do roku 2035. Spoločnosť sa posúva vpred prostredníctvom nových, odvážnych elektromobilov, navrhnutých s ohľadom na európskych vodičov a inovatívnych vďaka službám, ktoré pomáhajú ľuďom spájať sa, komunitám rásť a podnikom prosperovať. Medzi prevádzky zamerané na predaj a servis vozidiel Ford na 50 samostatných európskych trhoch patrí i spoločnosť Ford Motor Credit Company, divízia zákazníckych služieb Ford Customer Service Division a 14 výrobných závodov (osem podnikov s plnou majetkovou účasťou a šesť nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností) so štyrmi centrami v nemeckom Kolíne nad Rýnom, španielskej Valencii a v našom spoločnom podniku v rumunskom meste Craiova a tureckej provincii Kocaeli. Ford zamestnáva približne 34 000 ľudí vo svojich prevádzkach s plnou majetkovou účasťou a konsolidovaných podnikoch s účasťou iných spoločností a približne 54 000 ľudí, ak sa zarátajú aj nekonsolidované podniky v celej Európe. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službe Ford Credit nájdete na stránke corporate.ford.com.
 
O spoločnosti Summit Motors Slovakia
Summit Motors Slovakia je autorizovaným dovozcom osobných a ľahkých úžitkových vozidiel značky FORD pre Slovenskú republiku.