Nový plne elektrický Ford Explorer navrhnutý a vyrobený v Európe

Nový plne elektrický Ford Explorer navrhnutý a vyrobený v Európe

  • Nový crossover Explorer predstavuje novú vlnu odvážnych, ikonických elektrických vozidiel, ktoré vychádzajú z amerických koreňov spoločnosti Ford a sú určené pre Európu
 
  • Plne elektrický Explorer ponúka výnimočný zážitok z digitálnych technológií s plne vybaveným informačno-zábavným systémom, 15-palcovou pohyblivou obrazovkou, bezdrôtovou integráciou aplikácií a pokročilými asistenčnými systémami pre vodiča
 
  • Explorer je pripravený na dobrodružstvo, v kabíne má dômyselný úložný priestor, vlastnú uzamykateľnú skrinku a 17-litrová stredová konzola poskytuje priestor na odkladanie veľkých predmetov, ako je napríklad notebook
 
  • Explorer zvládne výlety na cestách na jednotku, s nabíjaním od 10 do 80 percent za 25 minút.(1) Prvky na zvýšenie komfortu zahŕňajú rôzne funkcie, od asistovanej zmeny jazdného pruhu až po masážne sedadlo vodiča
Bratislava 21.3. 2023 – Spoločnosť Ford dnes odhalila nový plne elektrický Explorer – nový model elektrického vozidla, ktorý spája nemeckú techniku s výrazným americkým štýlom.
 
Explorer je prvým z vlny nových inovatívnych elektrických vozidiel značky Ford a otvára cestu k úplnému pretransformovaniu značky Ford v Európe. Tento crossover strednej veľkosti má päť miest na sedenie v dvoch radoch a je plne vybavený tak, aby sa na cestu za dobrodružstvom mohli vydať celé rodiny.
 
Plne elektrický Explorer, ktorý bol skonštruovaný a vyrobený v Nemecku, poskytuje vynikajúci digitálny zážitok a pomáha vodičom a cestujúcim zostať neustále pripojení a cítiť na ceste sa pohodlne. Medzi jeho funkcie patrí nadrozmerná pohyblivá dotyková obrazovka SYNC Move (2) a plne prepojený informačno-zábavný systém so zvukom prispôsobeným interiéru, bezdrôtová integrácia aplikácií a pokročilé asistenčné technológie pre vodiča.(3)
 
Vďaka dizajnu pripravenému na dobrodružstvo a úložnému priestoru s objemom približne 470 litrov v päťmiestnom režime je najnovšie elektrické vozidlo značky Ford ideálne na objavovanie mesta, ale aj mimo neho. Do 17-litrovej konzoly medzi vodičom a spolujazdcom na prednom sedadle sa zmestí 15-palcový notebook. Týmto riešením v kombinácii s vlastnou uzamykateľnou skrinkou a možnosťou bezdotykového prístupu do batožinového priestoru nastavuje plne elektrický model Ford Explorer nový štandard.
 
Futuristickému vonkajšiemu dizajnu zodpovedá ultramoderný interiér s prémiovými materiálmi a prvkami, ako sú tvarované športové sedadlá a sofistikovaný soundbar typický skôr pre revolučné koncepčné vozidlá než pre rodinné automobily. To celé sa spája so schopnosťou rýchleho nabíjania z desiatich na osemdesiat percent za 25 minút1 a s prístupom k 500 000 nabíjacím miestam v celej Európe do konca budúceho roka.
 
Explorer je priekopníkom novej generácie skvelých elektromobilov značky Ford. Vychádzajúc z amerických koreňov, ale vyrobený v Kolíne nad Rýnom pre našich zákazníkov v Európe, je pripravený na veľké dobrodružstvá a plne vybavený všetkým, čo budú naši zákazníci potrebovať na každodenné jazdenie,“ povedal Martin Sander, generálny manažér divízie Ford Model e v Európe.
 

Štýlový, inteligentný a pripravený na cesty

Nový plne elektrický Explorer je prvým elektrickým vozidlom, ktoré sa vyrába vo veľkom rozsahu v novom centre Ford Cologne EV Centre v Nemecku. Spoločnosť Ford sa v Európe zaviazala, že do roku 2030 bude ponúkať plne elektrické osobné vozidlá.
Aerodynamický exteriér zachytáva ducha a asertívny štýl ikonického amerického SUV značky Ford pre novú elektrickú éru, ktorý definuje aj odvážny dizajn „štítu“ namiesto tradičnej mriežky chladiča.
 
Informačno-zábavný systém SYNC Move (2) v Exploreri nielenže udržiava cestujúcich neustále pripojených, ale je vybavený aj pohyblivou 15-palcovou dotykovou obrazovkou, ktorá sa môže plynulo posúvať hore a dole podľa potreby vodiča a zároveň ukrýva priestor na odkladanie cenností v privátnej uzamykateľnej skrinke. Priehradka na dva veľké smartfóny sa štandardne dodáva s bezdrôtovou nabíjačkou zariadení (4) a systém SYNC Move poskytuje bezdrôtovú kompatibilitu so systémami Android Auto a Apple CarPlay.(5)
 
Nabíjanie tak môže byť rýchle a jednoduché, či už na ceste alebo doma. Explorer vám pomôže nájsť najvhodnejšie odpočívadlá na ceste. Nabíjanie doma sa dá naplánovať tak, aby sa využívala lacnejšia elektrina, ak je dostupná, a aby sa zabezpečila plná batéria a vopred vyhriata kabína pri skorých štartoch.
 
Explorer, ktorý je k dispozícii vo variantoch s pohonom zadných kolies a pohonom všetkých kolies, ponúka množstvo funkcií, ktoré sa starajú o to, aby boli vodiči a cestujúci po príchode do cieľa rovnako oddýchnutí, ako keď vyrazili. Štandardná špecifikácia zvyšujúca komfort zahŕňa vyhrievané predné sedadlá a volant, masážne sedadlo vodiča a klimatizáciu, ktorá umožňuje vodičovi a spolujazdcovi vpredu zvoliť si vlastnú teplotu. Jednoduchý je aj návrat do vozidla vďaka štandardnému bezkľúčovému vstupu a možnosti bezdotykového ovládania dverí batožinového priestoru, vďaka čomu sa majitelia dostanú do batožinového priestoru, aj keď majú plné ruky, a to jednoduchým kopnutím pod zadný nárazník.
 
Medzi pokročilé asistenčné systémy vodiča patrí po prvý raz v modeli Ford v Európe asistent zmeny jazdného pruhu(3), ktorý umožňuje plynulú a bezpečnú zmenu jazdného pruhu stlačením páčky smerových svetiel, a asistent pre bezpečné opustenie vozidla3, ktorý pred otvorením dverí v rušných centrách miest upozorní na blížiacich sa cyklistov.

Dobrodružstvo v reálnom živote

 Na demonštráciu schopností Explorera sa Ford spojil s influencerkou Lexie Alfordovou, známou ako Lexie Limitless a najmladšou osobou, ktorá navštívila všetky krajiny sveta, aby spoločne podnikli globálnu expedíciu v novom plne elektrickom Exploreri. Lexie, inšpirovaná pôvodnou cestovateľkou Alohou Wanderwellovou, ktorá pred 100 rokmi vytvorila rekord pri ceste okolo sveta v modeli T sponzorovanej spoločnosťou Ford, povedie novú expedíciu okolo sveta, ktorá sa začne koncom tohto roka.
 
Poznámky 

 (1 ) Čas nabíjania na základe počítačových technických simulácií výrobcu. Rýchlosť nabíjania sa znižuje, keď batéria dosiahne plnú kapacitu. Vaše dosiahnuté výsledky sa môžu líšiť v závislosti od času nabíjania v čase najvyššej záťaže a stavu nabitia batérie.
 
(2) Neveďte vozidlo, keď ste rozptýlení alebo keď používate prenosné zariadenia. Ak je to možné, používajte systémy ovládané hlasom. Niektoré funkcie môžu byť zablokované, keď je vozidlo v pohybe. Nie všetky funkcie sú kompatibilné so všetkými telefónmi.
 
(3) Asistenčné systémy vodiča sú len doplnkom a nenahrádzajú pozornosť, úsudok a potrebu vodiča ovládať vozidlo. Nenahrádzajú bezpečnú jazdu. Podrobnosti a obmedzenia nájdete v návode na obsluhu.
 
(4) Bezdrôtové nabíjanie nemusí byť kompatibilné so všetkými mobilnými telefónmi.
 
(5 )Vyžaduje telefón s aktívnou dátovou službou a kompatibilným softvérom. Systém SYNC Move počas používania neovláda produkty tretích strán. Tretie strany sú výhradne zodpovedné za svoje príslušné funkcie.
 
Údaje v tejto tlačovej správe odrážajú predbežné špecifikácie a boli správne v čase odovzdania do tlače. Zásadou spoločnosti Ford je však neustále zlepšovanie produktov. Vyhradzujeme si právo tieto údaje kedykoľvek zmeniť.
 
Oficiálne homologizovaný dojazd bude zverejnený bližšie k dátumu predaja.
 
O spoločnosti Ford Motor Company
Ford Motor Company (NYSE: F) je globálna spoločnosť so sídlom v meste Dearborn v štáte Michigan, odhodlaná pomáhať pri budovaní lepšieho sveta, kde sa každý človek môže slobodne pohybovať a ísť za svojím snom. Vo svojom pláne Ford+ zameranom na rast a vytváranie hodnôt spája spoločnosť existujúce silné stránky, nové možnosti a stále aktívne vzťahy so zákazníkmi, s cieľom obohatiť ich skúsenosti a prehĺbiť vernosť. Spoločnosť Ford vyvíja a dodáva inovatívne, žiadané nákladné vozidlá, športové úžitkové vozidlá, úžitkové dodávky a osobné automobily značky Ford a luxusné vozidlá značky Lincoln spolu s pripojenými službami. Robí tak prostredníctvom troch obchodných divízií orientovaných na zákazníka: Ford Blue vyrába kultové benzínové a hybridné vozidlá, Ford Model e vyvíja prevratné elektromobily spolu so zabudovaným softvérom, ktorý definuje stále aktívne digitálne zážitky pre všetkých zákazníkov, a Ford Pro pomáha firemným zákazníkom pretvárať a rozširovať podnikanie prispôsobovaním vozidiel a služieb na mieru podľa ich potrieb. Okrem toho sa Ford venuje aj riešeniam mobility prostredníctvom divízie Ford Next a poskytuje finančné služby prostredníctvom spoločnosti Ford Motor Credit Company. Ford zamestnáva približne 173 000 ľudí na celom svete. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službách nájdete na stránke corporate.ford.com.
 
Ford, je globálna americká značka, pôsobiaca v Európe už viac ako 100 rokov, ktorá sa zasadzuje o slobodu pohybu, čo ide ruka v ruke so starostlivosťou o planétu i ľudí navzájom. Plán Ford+, ktorý spoločnosť realizuje spoločne s obchodnými divíziami Model e, Ford Pro a Ford Blue, urýchľuje v Európe jej prechod na čisto elektrickú a uhlíkovo neutrálnu budúcnosť do roku 2035. Spoločnosť sa posúva vpred prostredníctvom nových, odvážnych elektromobilov, navrhnutých s ohľadom na európskych vodičov a inovatívnych vďaka službám, ktoré pomáhajú ľuďom spájať sa, komunitám rásť a podnikom prosperovať. Medzi prevádzky zamerané na predaj a servis vozidiel Ford na 50 samostatných európskych trhoch patrí i spoločnosť Ford Motor Credit Company, divízia zákazníckych služieb Ford Customer Service Division a 14 výrobných závodov (osem podnikov s plnou majetkovou účasťou a šesť nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností) so štyrmi centrami v nemeckom Kolíne nad Rýnom, španielskej Valencii a v našom spoločnom podniku v rumunskom meste Craiova a tureckej provincii Kocaeli. Ford zamestnáva približne 34 000 ľudí vo svojich prevádzkach s plnou majetkovou účasťou a konsolidovaných podnikoch s účasťou iných spoločností a približne 54 000 ľudí, ak sa zarátajú aj nekonsolidované podniky v celej Európe. Viac informácií o spoločnosti, jej produktoch a službe Ford Credit nájdete na stránke corporate.ford.com.
 
O spoločnosti Summit Motors Slovakia
Summit Motors Slovakia je autorizovaným dovozcom osobných a ľahkých úžitkových vozidiel značky FORD pre Slovenskú republiku.