2022-11-22

Divízia Ford Pro predstavila nový model E-Tourneo Custom

Divízia Ford Pro predstavila mimoriadne priestranný, viacúčelový, čisto elektrický model E-Tourneo Custom s vysokým výkonom a prémiovými technológiami

  • Čisto elektrické E-Tourneo Custom od divízie Ford Pro prináša novú úroveň schopností, luxusu a dizajnu v podobe všestranného, multifunkčného vozidla až s ôsmimi sedadlami.
 
  • Model E-Tourneo Custom je vlajková loď modelového radu Tourneo novej generácie. Úplne nová platforma prináša vyšší výkon, kultivovanosť a priestor pre bežných aj firemných zákazníkov.
 
  • Plne elektrická pohonná jednotka ponúka dojazd až do 370 km a rýchlonabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 125 kW. Do modelového radu Tourneo Custom patria aj modely PHEV a verzie s naftovým motorom s pohonom všetkých kolies.
 
  • Verzie s vysokou výbavou prinášajú flexibilné zadné sedadlá namontované na koľajniciach, elektricky ovládané bočné dvere, sklápateľný volant a audiosystém Bang & Olufsen. Elektrické modely možno vďaka systému Pro Power Onboard premeniť na mobilný zdroj energie s výkonom 2,3 kW.
 
  • Úplne nový modelový rad Tourneo Custom vyrába spoločnosť Ford Otosan v tureckom Kocaeli. Dodávky vozidiel európskym zákazníkom sa spustia na jeseň 2023.
Bratislava, 22.11.2022 Divízia Ford Pro dnes predstavila úplne nové E-Tourneo Custom – novú generáciu z modelového radu priekopníckych viacúčelových vozidiel Tourneo s pokročilou, plne elektrickou pohonnou jednotkou(1).
 
E-Tourneo Custom zvyšuje latku v segmente multifunkčných vozidiel. Kombinuje novú platformu skonštruovanú tak, aby zaisťovala maximálnu všestrannosť a komfort s mimoriadne účinným batériovo-elektrickým pohonom, ktorý dokáže poskytnúť cieľový dojazd na úrovni až do 370 km(1).
 
Model E-Tourneo Custom patrí medzi jeden zo štyroch nových plne elektrických modelov od divízie Ford Pro, ktoré automobilka uvedie na európsky trh do roku 2024. Je určený pre bežných aj firemných zákazníkov a ponúka priestor až pre osem cestujúcich.
 
Nový model prináša celý rad prémiových funkcií vrátane ultraflexibilných zadných sedadiel namontovaných na koľajniciach, elektricky ovládaných bočných dverí, audiosystému Bang&Olufsen(2), digitálnych kariet namiesto kľúča, panoramatickej sklenenej strechy a inovatívneho sklápateľného volantu.
 
Komfort ešte viac vylepšuje kultivovanosť a dynamika, na čom má podiel konštrukcia vozidla novej generácie. Novú úroveň jazdného komfortu a stability prináša podvozok s optimalizovanou architektúrou s nezávislým zavesením zadných kolies a tichý elektrický pohon.
 
„Či sa chystáte na aktívny rodinný výlet cez víkend alebo chcete štýlovo, pohodlne a elegantne odviezť šéfa na letisko, čisto elektrická pohonná jednotka, pokročilé možnosti konektivity, špičkový dizajn a nové luxusné prvky modelu E-Tourneo Custom sú presvedčivou voľbou,“ povedal Haníš Schep, generálny riaditeľ divízie Ford Pro pre Európu. „Značka Tourneo bola vždy synonymom pre priestor a všestrannosť – teraz rozširujeme jej príťažlivosť aj pre novú generáciu náročných kupcov elektromobilov, ktorí hľadajú výkon a pohodlie.“
 
V historicky najkomplexnejšom modelovom rade Tourneo Custom je pre zákazníkov k dispozícii aj úplne nová plug-in hybridná verzia (PHEV) pre aplikácie, kde sa vyžaduje dodatočná flexibilita(3). Okrem toho môže byť nový model vybavený najnovšou generáciou naftových motorov Ford EcoBlue, ktoré sú k dispozícii s novou, mimoriadne efektívnou osemstupňovou automatickou prevodovkou a – ako novinka – aj s inteligentným systémom pohonu všetkých kolies.
 
Všetky vozidlá Tourneo Custom novej generácie sú plne integrované so softvérovou platformou Ford Pro a pripojenými službami. 
 
Modely Tourneo Custom s naftovými motormi EcoBlue sa podľa plánu dostanú k zákazníkom od jesene 2023. Ďalšie varianty budú k dispozícii neskôr.

Špičkový elektrický výkon

E-Tourneo Custom využíva rovnakú technológiu batériových článkov s vysokou hustotou energie ako pickup Ford F-150 Lightning s využiteľnou kapacitou batérie 74 kWh a elektromotorom s výkonom 160 kW. Čisto elektrická pohonná jednotka tohto viacúčelového vozidla prináša aj možnosť ovládania jazdy jedným pedálom, aby ste dosiahli ešte nižšiu spotrebu energie a užili si zážitok z uvoľnenejšej a pohodlnejšej jazdy.
 
Na palube je trojfázová striedavá nabíjačka s výkonom 11 kW, pomocou ktorej možno batériu úplne nabiť za menej ako osem hodín. Nabitie z úrovne 15 na 80 percent trvá približne 41 minút, a to pri využití jednosmernej rýchlonabíjačky s výkonom 125 kW(6). Nabíjací konektor sa na modeli E‑Tourneo Custom nachádza vpredu a umožňuje rýchle doplnenie energie. Pri laboratórnych testoch bolo možné pomocou 125 kW jednosmernej rýchlonabíjačky zvýšiť dojazd o takmer 38 km už za päť minút(6).
 
E-Tourneo Custom ponúka veľkorysú maximálnu ťažnú kapacitu na úrovni 2 000 kg(7) aj pri využití vysokého užitočného zaťaženia(8), takže majitelia môžu na dobrodružstvo bez problémov zobrať aj svojich priateľov, rodinu a športové náčinie. Firemní zákazníci môžu zase efektívne prepravovať zákazníkov aj batožinou.
 
Technológia Pro Power Onboard umožňuje zákazníkom plne využívať potenciál elektrifikovaných variantov Tourneo Custom. Prostredníctvom zásuvky v prednej časti kabíny možno odoberať výkon až 2,3 kW, čo predstavuje ideálnu možnosť napájať digitálne zariadenia, náradie, prípadne športové náčinie alebo kempingové príslušenstvo mimo dosahu elektrickej siete.

Ako stvorený pre priestor a pohodlie – s flexibilnými sedadlami a luxusnými prvkami

Úplne nové Tourneo Custom bolo vyvinuté tak, aby si cestujúci užili výrazne vyššiu úroveň komfortu a pohodlia. Štýlový nový dizajn interiéru sa vyznačuje špičkovou úrovňou remeselného spracovania a kvalitnými materiálmi. Kabína modelov s vysokou výbavou je nabitá prémiovými funkciami a technológiami.
 
Optimalizovaná platforma vozidla zaisťuje veľkorysý priestor v kabíne, a to rovnako v prípade modelov s plne elektrickou pohonnou jednotkou, PHEV aj so spaľovacími motormi. Modely so štandardným a dlhým rázvorom ponúkajú tri rady sedadiel, maximálne osem sedadiel v modeli E-Tourneo Custom, prípadne maximálne deväť sedadiel v modeloch Tourneo Custom PHEV a EcoBlue s naftovým pohonom, takže praktické vlastnosti sa posúvajú na vyššiu úroveň.
 
Vylepšená výbava interiéru sa začína v podobe flexibilného nového systému sedadiel v druhom a treťom rade, ktoré sú namontované na koľajniciach. Zaručujú maximálne možnosti prispôsobenia usporiadania kabíny, aby mali cestujúci optimálny priestor pre seba aj svoju batožinu. Sedadlá namontované na koľajniciach môžu zákazníci posúvať dopredu alebo dozadu. Koľajnice s polohami na aretáciu sú upevnené na podlahe v zadnej časti kabíny, pričom sedadlá možno v prípade potreby úplne vybrať. Tri sedadlá v druhom rade sa dajú posúvať nezávisle od seba, zatiaľ čo sedadlá v treťom rade sú delené v pomere 2 : 1.
 
Nové sedadlá sú v porovnaní s predchádzajúcim modelom ľahšie. Sedadlá v druhom rade sú vybavené integrovanými bezpečnostnými pásmi, takže zmenu konfigurácie kabíny – vrátane jedinečného usporiadania pre šesťčlennú konferenciu – možno vykonať rýchlejšie a jednoduchšie. Na všetkých troch sedadlách v druhom rade, ako aj na dvoch krajných sedadlách v treťom rade sú k dispozícii body ISOFIX na ukotvenie detskej sedačky.
 
V luxusnej kabíne sú ďalšie nové prvky pre zákazníkov, aby si mohli svoje vozidlo prispôsobiť a zdokonaliť zážitok z cestovania, vrátane veľkej presklenej panoramatickej strechy, ktorá zvýrazňuje pocit priestrannosti a zvyšuje množstvo svetla pre cestujúcich. Na skle je nanesená vrstva pohlcujúca infračervené žiarenie, ktorá pomáha udržiavať nižšiu teplotu v kabíne počas jazdy za jasných slnečných dní. Elektricky ovládané posuvné bočné dvere sú taktiež vybavené ovládaním bez rúk, takže ich možno otvoriť pohybom nohy vedľa predného kolesa, napríklad keď vodič nesie v rukách ťažké predmety.
 
Maximálne pohodlie a pôžitok počas jazdy v úplne novom modeli Tourneo Custom zaisťuje aj trojzónová klimatizácia s elektronickou reguláciou teploty vzduchu, výkonný audiosystém Bang & Olufsen so 14 reproduktormi a subwooferom umiestneným vzadu, sofistikované ambientné osvetlenie, bezdrôtová nabíjacia podložka(9) pre mobilné zariadenia a vyhrievané krajné sedadlá v druhom rade.
 
Spoločnosť Ford okrem toho vyvinula aj inovatívny nový systém digitálneho kľúča, ktorý by mal byť podľa plánu dostupný v roku 2024. Využíva technológiu NFC a inšpiroval sa kľúčovými kartami v hoteloch. Majitelia môžu namiesto objemnej kľúčenky nosiť tenkú, vodeodolnú kartu, čo je praktické napríklad pri športe alebo zábave v exteriéri. Prínosom môže byť pre firemných zákazníkov, kde vozidlo používa viac vodičov.
 
Majitelia modelu Tourneo Custom si môžu zvoliť z množstva žiadaných sérií, vrátane verzie Active pre dobrodružstvá, nápadnej verzie Sport alebo verzie Titanium X so špičkovou výbavou, ktorá ponúka doteraz najkomplexnejšie prvky dostupné pre Tourneo. V štandardnej výbave je množstvo prvkov od štýlových 19-palcových zliatinových diskov kolies a matrixových full LED svetiel až po sedadlá čalúnené luxusnou syntetickou kožou Sensico. Každú verziu možno vybaviť ktoroukoľvek z dostupných pohonných jednotiek podľa potrieb širokého spektra zákazníkov.
 
Vylepšená výbava modelu Tourneo Custom prichádza spolu s výrazne zlepšenými schopnosťami a výkonom. Úplne nová architektúra vozidla sa vyznačuje podlahou s nižšou výškou. Nový integrovaný bočný schodík uľahčuje nastupovanie a nakladanie batožiny, čo podporuje veľký otvor pre posuvné bočné dvere a zadné výklopné dvere.
 
Optimalizovaná platforma taktiež umožnila znížiť celkovú výšku množstva verzií pod dva metre, takže majú voľný vjazd do garáží a na viacposchodové parkoviská, ktoré sú pre vozidlá kategórie Tourneo Custom často neprístupné. Rovnako to prispieva aj k lepšej efektivite a kultivovanosti vďaka lepším aerodynamickým parametrom.
 
Vodiči aj cestujúci si užijú dynamické vylepšenia plynúce z úplného prepracovania podvozka, ktorý využíva úplne nový systém nezávislého zavesenia zadných kolies. Dostal sa do štandardnej výbavy celého modelového radu a prináša vyšší jazdný komfort, ovládateľnosť a kultivovanosť.

Inovatívny dizajn zvnútra aj zvonku

Úplne nové Tourneo Custom prináša na cesty jasné vyhlásenie v podobe expresívneho a plastického dizajnu, ktorý osloví súkromných zákazníkov aj špičkové firmy. Má sebavedomý postoj, ktorý mu zaisťuje väčšiu vizuálnu šírku vpredu a vzadu, a taktiež aj usadený, stabilný vzhľad.
 
Dizajn prednej časti je dynamický a prívetivý, pričom odráža výrazné schopnosti ako základný prvok značky Tourneo. Čisto elektrické E-Tourneo Custom zvýrazňuje svoje technologické možnosti a výkon prostredníctvom jedinečnej úpravy masky chladiča, ktorá je kombinovaná s mimoriadne výraznými LED svetlami s charakteristickou grafikou naprieč celou šírkou.
 
Sofistikovaný, pritom praktický dizajn pokračuje aj v interiéri vozidla. Štýlová predná časť kabíny s dvomi alebo tromi sedadlami predstavuje významný pokrok v oblasti technológie a komfortu s mimoriadne kvalitnými materiálmi a čistými, modernými povrchmi.
 
Súčasťou prístrojového panela je ergonomická 13-palcová dotyková obrazovka so systémom konektivity a zábavy SYNC 4(10). V kombinácii s digitálnym prístrojovým panelom vznikol intuitívny kokpit orientovaný na vodiča s bezdrôtovým rozhraním Android Auto a Apple CarPlay v štandardnej výbave(11).
 
Keďže modely Tourneo podporujú zákazníkov vyznávajúcich aktívny životný štýl, musia súčasne fungovať ako mobilné obývačky aj pracovné priestory. Tourneo Custom ponúka rovnaký inovatívny sklápateľný volant, aký sa nedávno predstavil v novom modeli E-Transit Custom. Tento užitočný – a v tejto triede unikátny – prvok možno použiť ako ergonomický držiak zariadení, ako sú napríklad notebooky a tablety, prípadne ho zložiť naplocho, a vytvoriť tak praktický stôl.
 
Hlavnou prioritou bolo maximálne pohodlie a jednoduchý pohyb v kabíne. Všetky vozidlá sú vybavené volantom so sploštenou spodnou časťou a tento „ohrúhlo-obdĺžnikový“ tvar – a radiace páčky na stĺpiku pre vozidlá s automatickou prevodovkou – zaisťuje väčší priestor a súčasne uľahčuje nastupovanie a vystupovanie.
 
O ďalší priestor v prednej časti kabíny a väčší úložný priestor sa postarali konštruktéri spoločnosti Ford, ktorí premiestnili airbag predného spolujazdca z prístrojovej dosky na strechu. Zákazníci si preto môžu odložiť predmety veľkosti notebooku alebo A4 do krytého úložného priestoru na palubnej doske. To znamená, že elektronické zariadenia teraz možno bezpečne upevniť bližšie k vodičovi pomocou štandardných držiakov AMPS.

Množstvo pohonných jednotiek podľa potrieb zákazníka

Úplne nové Tourneo Custom PHEV využíva paralelný hybridný systém. Skladá sa z flexibilného a efektívneho 2,5-litrového zážihového motora pracujúceho v Atkinsonovom cykle, ktorý je určený na cestovanie na dlhé vzdialenosti, ako aj zo súpravy elektromotora a akumulátora s využiteľnou kapacitou 11,8 kWh, ktorý je vhodný na čisto elektrické jazdy do vzdialenosti viac ako 50 km(1), takže je ideálny na jazdenie v rámci mestských zón s nulovými emisiami.
 
Okrem elektrifikovaných pohonných jednotiek bude spoločnosť Ford ponúkať aj Tourneo Custom s najnovšou generáciou naftových motorov EcoBlue s výkonom 136 k, 150 k alebo 170 k v kombinácii s novou, mimoriadne efektívnou osemstupňovou automatickou prevodovkou alebo šesťstupňovou manuálnou prevodovkou.
 
Nové Tourneo Custom prináša aj pohon všetkých kolies, ktorý je určený pre zákazníkov vyžadujúcich schopnosti za každého počasia, prípadne pri jazde do kempingov, na pláže a nespevnené cesty. Systém prostredníctvom elektronicky riadenej spojky inteligentne rozdeľuje krútiaci moment medzi nápravy, pričom aktivácia trvá menej ako 20 milisekúnd. Tento systém je k dispozícii pre vozidlá s naftovým motorom EcoBlue s výkonom 136 k a 170 k vybavené automatickou prevodovkou. Majitelia, ktorí vyžadujú väčšiu trakciu, ale uprednostňujú manuálnu prevodovku, si môžu v prípade naftových motorov EcoBlue s výkonom 136 k a 150 k objednať mechanický samosvorný diferenciál.
 
Všetky pohonné jednotky ponúkajú skutočne konkurencieschopné schopnosti pri ťahaní, vrátane brzdeného prívesu s hmotnosťou až 2500 kg pre modely s naftovým motorom. Nové zasúvateľné ťažné zariadenie umožňuje zákazníkom jednoducho zložiť guľu ťažného zariadenia, keď sa nepoužíva(7).
 
Vo výbave modelu Tourneo Custom je komplexná množina najnovších pokročilých asistenčných systémov pre vodiča od spoločnosti Ford, vrátane množstva prvkov, ktoré sú pre tento model dostupné ako novinky, napríklad inteligentný adaptívny tempomat s udržiavaním vozidla v strede jazdného pruhu(12), brzdový asistent pri cúvaní, neustále aktívny parkovací asistent a kamerový systém s 360-stupňovým zobrazením, ktorý poskytuje komplexný výhľad okolo vozidla, aby bolo manévrovanie v meste jednoduchšie.

Komplexná podpora od divízie Ford Pro

Majitelia môžu upravovať funkciu nabíjania, vopred upraviť teplotu batérie a vzduchu v kabíne, na diaľku zamykať dvere, monitorovať zabezpečenie vozidla, ako aj dostávať výstrahy o stave vozidla, to všetko prostredníctvom aplikácie FordPass.
 
Viac ako 30 samostatných modulov v modeli Tourneo Custom už dokáže bezdrôtovo prijímať bezplatné aktualizácie softvéru Ford Power-Up, ktoré slúžia na vylepšenie výkonu vozidla, kvalitatívne zdokonalenia, aktualizácie existujúcich funkcií, prípadne doplnenie úplne novej funkcionality a schopností.
 # # # Poznámky  # # # 
                                                                                                                            
(1) Oficiálne homologované údaje o dojazde budú zverejnené pred začiatkom predaja. V súlade s celosvetovo harmonizovaným skúšobným postupom pre ľahké vozidlá (WLTP). Uvedený dojazd (plánovaná cieľová hodnota podľa WLTP) je možné dosiahnuť s plne nabitou batériou – v závislosti od aktuálnej série a konfigurácie batérie. Skutočný dojazd sa môže líšiť kvôli rôznym faktorom (napríklad poveternostné podmienky, štýl jazdy, profil trasy, stav vozidla, vek a stav lítiovo-iónovej batérie).
 
(2) BANG & OLUFSEN© 2021 a B&O© 2021. BANG & OLUFSEN™ a B&O™ sú registrované ochranné známky spoločnosti Bang & Olufsen Group. Licencia udelená spoločnosťou Harman Becker Automotive Systems Manufacturing Kft. Všetky práva vyhradené.
 
(3) Oficiálne homologované údaje o spotrebe paliva a emisiách CO2 budú zverejnené pred začiatkom predaja. Uvedené hodnoty spotreby paliva/energie, emisií CO2 a dojazdu v elektrickom režime sa určujú v súlade s technickými požiadavkami a špecifikáciami nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 715/2007 a (ES) 2017/1151 v platnom znení. Použité štandardné skúšobné postupy umožňujú porovnanie medzi rôznymi typmi vozidiel a rôznymi výrobcami. 
 
(4) Služby Ford Pro E-Telematics sú k dispozícii bezplatne počas jedného roka od dátumu začatia záruky a potom na základe predplatného. Podmienkou je súhlas so zmluvnými podmienkami Ford Smart Mobility. Tieto služby poskytujú okrem informácií o stave vozidla komplexný súbor funkcií vrátane polohy a mapovania, správania vodiča, spotreby paliva/energie, a to vrátane možností pre viaceré značky a sprievodnej aplikácie pre vodičov, ktorá slúži na prepojenie so správcami vozidlového parku. Zákazníci s vozidlovým parkom môžu kontaktovať centrum Ford Pro Software Command Centre na adrese softwaresolutions@fordpro.com, kde získajú informácie o týchto produktoch Ford Telematics. Dostupnosť údajov závisí od dátovej konektivity a prístupu k údajom o vozidle.
 
(5) Aplikácia FordPass Pro, kompatibilná s vybranými platformami pre smartfónmi, je k dispozícii na stiahnutie. Môžu sa účtovať poplatky za správy a dáta.
 
(6) Čas nabíjania podľa počítačových simulácií výrobcu. Keď sa batéria blíži k stavu plného nabitia, rýchlosť nabíjania klesá. Vami dosiahnuté výsledky sa môžu líšiť v závislosti od času nabíjania a stavu nabitia batérie.
 
(7) Max. hmotnosť ťahaného prívesu sa líši v závislosti od nákladu, konfigurácie vozidla, príslušenstva a počtu cestujúcich.
 
(8) Maximálne užitočné zaťaženie sa líši a závisí od príslušenstva a konfigurácie vozidla. Nosnosť konkrétneho vozidla je uvedená na štítku na stĺpiku dverí.
 
(9) Voliteľne dostupné bezdrôtové nabíjanie Qi nemusí byť kompatibilné so všetkými mobilnými telefónmi.
 
(10) Neriaďte vozidlo, keď ste rozptýlení alebo používate prenosné zariadenia. Ak je to možné, používajte systémy s hlasovým ovládaním. Niektoré funkcie môžu byť zablokované, keď je vozidlo v prevádzke. Nie všetky funkcie sú kompatibilné so všetkými telefónmi.
 
(11) Vyžaduje telefón s aktívnou dátovou službou a kompatibilným softvérom. Systém SYNC 4 počas používania neovláda produkty tretích strán. Tretie strany sú výhradne zodpovedné za svoje príslušné funkcie.
 
(12)Asistenčné funkcie vodiča sú len doplnkové a nenahrádzajú vodičovu pozornosť, úsudok ani potrebu riadiť vozidlo. Nenahrádzajú bezpečnú jazdu. Podrobnosti a obmedzenia nájdete v používateľskej príručke.
 
O spoločnosti Ford Motor Company
Ford Motor Company je globálna spoločnosť so základňou v meste Dearborn v americkom štáte Michigan. K jej hlavným oblastiam podnikania patrí projektovanie, výroba, marketing, predaj a servis komplexného radu osobných automobilov, nákladných vozidiel, SUV a elektrifikovaných vozidiel značky Ford, ako aj luxusných vozidiel značky Lincoln. Zároveň poskytuje aj finančné služby prostredníctvom spoločnosti Ford Motor Credit Company a aktívne sleduje nové príležitosti na rozšírenie svojho podnikania investíciami do oblastí elektrifikácie, autonómneho riadenia a mobility. Spoločnosť Ford má približne 199 000 zamestnancov po celom svete. Viac informácií o spoločnosti Ford, jej produktoch a spoločnosti Ford Motor Credit Company nájdete na internetovej stránke www.corporate.ford.com.
 
Spoločnosť Ford of Europe sa zaoberá výrobou, predajom a servisom vozidiel značky Ford na 50 individuálnych trhoch a má približne 53 000 zamestnancov vo svojich podnikoch s plnou majetkovou účasťou. Celkovo pre spoločnosť pracuje približne 67 000 ľudí, ak sa zarátajú aj podniky s účasťou iných spoločností a nekonsolidované podniky. Okrem spoločnosti Ford Motor Credit Company prevádzkuje spoločnosť Ford Europe divíziu Ford Customer Service Division a 24 výrobných závodov (16 podnikov s plnou majetkovou účasťou alebo konsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností a 8 nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností). Do Európy boli prvé automobily značky privezené v roku 1903, teda v tom istom roku, v ktorom bola spoločnosť Ford Motor Company založená. Výroba sa v Európe začala v roku 1911.
 
O spoločnosti Summit Motors Slovakia
Summit Motors Slovakia je autorizovaným dovozcom osobných a ľahkých úžitkových vozidiel značky FORD pre Slovenskú republiku.