2022-09-21

Digitálne riešenia na podporu produktivity a nová generácia najpredávanejšej dodávky v Európe

Divízia Ford Pro prezentuje digitálne riešenia na podporu produktivity a novú generáciu najpredávanejšej dodávky v Európe na podujatí IAA Transportation Show 2022

  • Divízia Ford Pro predstavuje revolučnú jednotnú platformu na maximalizáciu času prevádzky zákazníkov, služieb a produktivity, ktorú prináša popredná európska značka úžitkových vozidiel.

  • Elektrifikovaný rad vozidiel Ford Pro na čele s úplne novým modelom E-Transit Custom. Spoločnosť tiež predstavuje celý modelový rad Transit Custom a špičkový pickup Ranger.

BRATISLAVA, 19. septembra 2022 – Divízia Ford Pro dnes na podujatí IAA Transportation Show 2022 predstavila najnovšie riešenia pre firemných zákazníkov v Európe, ktoré sú určené na maximalizáciu času prevádzky, služieb a produktivity.
 
Riešenia Ford Pro, prezentované v stánku spoločnosti na podujatí v nemeckom Hannoveri, zahŕňajú jednotnú platformu integrujúcu vozidlá so softvérom, nabíjaním a pripojenými službami, ktoré umožnia firemným zákazníkom znížiť náklady a optimalizovať efektivitu pri prechode na elektrické vozidlá.
 
Na čele modelového radu elektrických vozidiel Ford Pro na tomto podujatí stojí úplne nový E-Transit Custom1, ktorý tu absolvuje celosvetovú verejnú premiéru. Divízia Ford Pro uvádza aj ďalšie podrobnosti o modelovom rade Transit Custom novej generácie – vrátane plug-in hybridu (PHEV)(1) a derivátov so vznetovým motorom EcoBlue1 .
 
Medzi ďalšie iniciatívy vedúcej európskej značky úžitkových vozidiel(2) vedúce k zvýšeniu produktivity patrí pokročilý nový integračný systém Ford Pro Upfit, ktorý je navrhnutý tak, aby umožnil inteligentnejšie a efektívnejšie prestavby digitálneho vozidla. 
 
Divízia Ford Pro taktiež znovu potvrdila svoje vedúce postavenie v segmente pickupov v Európe, pričom v stánku spoločnosti sa predviedli jedinečný terénny, výkonný pickup Ranger Raptor(3) a prémiový Ranger Wildtrak(4).
 
„Neustále rastúce náklady vystavujú našich európskych firemných zákazníkov obrovskému tlaku, takže nutnosť priniesť riešenia na zvýšenie produktivity nebola nikdy väčšia,“ povedal Ted Cannis, generálny riaditeľ divízie Ford Pro. „Revolučná jednotná platforma Ford Pro je navrhnutá tak, aby pomohla našim zákazníkom znížiť náklady a zefektívniť prevádzku pri prechode na elektrické vozidlá.“
 
Úplne nová verzia najpredávanejšej dodávky v Európe
 
Na čele modelového radu vozidiel Ford Pro v Hannoveri stojí čisto elektrický E-Transit Custom. Vďaka technológii akumulátorov novej generácie, ktorá umožňuje cieľový dojazd 380 km a možnosti rýchleho nabíjania výkonom 125 kW(5), je táto mimoriadne konkurencieschopná dodávka vhodná pre širokú škálu potrieb zákazníkov.
 
Ako súčasť najkomplexnejšieho modelového radu Transit Custom v histórii je pre zákazníkov k dispozícii aj úplne nová plug-in hybridná verzia pre aplikácie, kde sa vyžaduje dodatočná flexibilita, napríklad čisto elektrická jazda na prácu v centre mesta, ako aj zážihový motor vhodný na dlhšie jazdy na diaľnici. Nová pohonná jednotka sa podobá tej, ktorú používa Ford Kuga Plug-In Hybrid(6) – najpredávanejšie PHEV v Európe v roku 2021. Kombinuje 2,5-litrový zážihový motor pracujúci v Atkinsonovom cykle s akumulátorom s kapacitou 11,8 kWh (použiteľnou), takže cieľový čistý elektrický dojazd je na úrovni až 57 km (EAER)1. Navyše prostredníctvom funkcie ProPower Onboard je na pracovisku k dispozícii výkon až 2,3 kW pre náradie a príslušenstvo.
 
Zákazníci sa môžu taktiež rozhodnúť pre Transit Custom s najnovšou generáciou vznetových motorov Ford EcoBlue s výkonom 110 k, 136 k, 150 k alebo 170 k1. K dispozícii je šesťstupňová manuálna prevodovka s voliteľným mechanickým samosvorným diferenciálom, ktorý zaisťuje lepšiu priľnavosť. Okrem toho sa predstavila mimoriadne efektívna osemstupňová automatická prevodovka, ktorá umožňuje využiť maximálnu ťažnú kapacitu na úrovni 2 500 kg(7). K dispozícii je v kombinácii s novým systémom pohonu všetkých kolies, ktorý je po prvýkrát dostupný pre model Transit Custom.
Úplne nový Transit Custom bol od základov navrhnutý tak, aby zákazníkom prinášal skvelý výkon a možnosti prevážania nákladu, a podobne ako čisto elektrický E-Transit Custom v záujme zvýšenia produktivity ponúka širokú škálu nových funkcií pre zákazníkov, ako je napríklad mobilná kancelária s inovatívnym volantom s funkciou sklápania. Medzi kľúčové funkcie a verzie patria:
 
  • úplne nová architektúra vozidla s nižšou výškou podlahy nákladového priestoru, celkovou výškou do 2 m a nezávislým zavesením zadnej nápravy,
  • štyri varianty veľkostí – dĺžka L1 alebo L2, výška strechy H1 alebo H2,
  • karosérie typu panel van, double-cab-in-van, kombi a kabína s deliacou priečkou v tvare L,
  • 5G modem a systém SYNC 4 s 13-palcovým dotykovým displejom v štandardnej výbave(8),
  • modelový rad s výbavou Base, Trend, Limited, Active, Trail a Sport.
 
Modely kombi sú po prvýkrát v ponuke s vysokou výbavou Limited a Trail, takže sa vyznačujú výrazne vylepšenou kultivovanosťou a komfortom pre cestujúcich.
 
„Náš úplne nový model E-Transit Custom pomôže väčšiemu počtu malých firiem pri prechode na čisto elektrický pohon. A pre firmy, ktoré ešte nie sú pripravené alebo nemôžu prejsť na čisto elektrický pohon, sú určené úplne nové varianty modelu Transit Custom Plug-In Hybrid a EcoBlue, ktoré taktiež zaistia vyššiu produktivitu s podporou úplne novej architektúry a ekosystému inteligentných, pripojených riešení Ford Pro,“ povedal Hans Schep, generálny riaditeľ divízie Ford Pro pre Európu.
 
Úplne nový Transit Custom bude vyrábať spoločnosť Ford Otosan v modernom novom závode v Turecku. Dodávky modelu Transit Custom s pohonnými jednotkami EcoBlue zákazníkom sa začnú v polovici roka 2023, pričom ďalšie varianty budú k dispozícii neskôr v danom roku.

Integračný systém Ford Pro Upfit zjednodušuje digitálne prestavby
 
Polovica všetkých modelov Transit predaných v Európe využíva nejaký druh prestavby a mnohé z týchto úprav si vyžadujú integráciu s elektrickým systémom vozidla – vrátane pridania ovládacích prvkov a displejov – čo môže byť pre firmy vykonávajúce prestavby náročné z časového aj konštrukčného hľadiska.
 
Na zefektívnenie tohto procesu vyvinula divízia Ford Pro integračný systém Upfit – prvé digitálne riešenie na trhu, ktoré sa v Európe predstavilo v úplne novom modeli Transit Custom. Nový systém obsahuje modul rozhrania, ktorý umožňuje bezproblémové pripojenie k elektrickému systému vozidla, a okrem toho umožňuje ovládanie systému prestavby prostredníctvom 13-palcového dotykového displeja systému SYNC 4(8) namiesto dodatočných tlačidiel namontovaných do kabíny. Tento systém zaisťuje rýchlejšie a efektívnejšie dodávanie prestavieb, ako aj potenciálne zlepšenie spoľahlivosti a bezpečnosti, pretože firmy vykonávajúce prestavby nebudú musieť upravovať priestor v kabíne alebo zasahovať do pôvodnej kabeláže pri montáži nových ovládacích prvkov.
 
Zákazníci si môžu nastaviť logiku prevádzky prestavieb, napríklad zabrániť spusteniu nájazdovej rampy pre invalidné vozíky, kým vozidlo nezastaví a nezaparkuje, prípadne kým vodič nezaradí neutrál a nezatiahne ručnú brzdu. Okrem zobrazovania funkcií systému prestavby na obrazovke SYNC sa budú digitálne systémy prestavby môcť prepojiť so softvérovými balíkmi Ford Pro v záujme diaľkového monitorovania správcom vozidlového parku – napríklad kvôli sledovaniu teploty v chladiarenských vozidlách prepravujúcich lieky alebo jedlo a nápoje, kde je nevyhnutné zachovať neprerušený chladiarenský reťazec.
 
Špecialisti z tímu Digitálne riešenia v rámci divízie Špeciálne vozidlá Ford Pro môžu firmám zaoberajúcim sa prestavbami poskytnúť ďalšiu pomoc pri optimalizácii digitálnych konverzií.
# # # poznámky # # #

(1) Oficiálne homologované údaje o dojazde budú zverejnené pred začiatkom predaja.
 
(2) Rakúsko, Belgicko, Británia, Česká republika, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nemecko, Grécko, Maďarsko, Írsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko, Rumunsko, Švédsko, Švajčiarsko, Turecko.
 
3 Ford Ranger Raptor s 3,0-litrovým zážihovým motorom EcoBoost V6 twin-turbo s výkonom 288 koní má homologované emisie CO2 na úrovni 315 g/km a spotrebu paliva 13,8 l/100 km (WLTP).
 
(4) Ford Ranger Wildtrak je k dispozícii s 2,0-litrovým vznetovým motorom EcoBlue s výkonom 170 koní, 2,0-litrovým bi-turbo vznetovým motorom EcoBlue s výkonom 205 koní a 3,0-litrovým vznetovým motorom V6 s výkonom 240 koní, ktoré majú homologované emisie CO2 na úrovni 215 – 262 g/km a spotrebu paliva 8,2 – 10,0 l/100 km (WLTP).
 
(5) Čas nabíjania podľa počítačových simulácií výrobcu. Keď sa nabitie akumulátora blíži k plnej kapacite, rýchlosť nabíjania klesá. Vami dosiahnuté výsledky sa môžu líšiť v závislosti od času nabíjania a stavu nabitia akumulátora.
 
(6) Ford Kuga Plug-In Hybrid má homologované emisie CO2 na úrovni 21 – 30 g/km (WLTP) a homologovanú spotrebu paliva na úrovni 0,9 – 1,3 l/100 km (WLTP). Uvedené hodnoty spotreby paliva/energie, emisií CO2 a dojazdu v elektrickom režime sa určujú v súlade s technickými požiadavkami a špecifikáciami nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 715/2007 a (ES) 2017/1151 v platnom znení. Použitý štandardný testovací postup umožňuje vzájomne porovnávať rôzne typy vozidiel od rôznych výrobcov.
 
(7) Max. hmotnosť ťahaného prívesu sa líši v závislosti od nákladu, konfigurácie vozidla, príslušenstva a počtu cestujúcich.
 
(8) Ak ste rozptýlení alebo keď používate ručné zariadenia, nejazdite s vozidlom. Ak je to možné, používajte systémy s hlasovým ovládaním. Niektoré funkcie môžu byť zablokované, ak je zaradený prevodový stupeň. Všetky funkcie nie sú kompatibilné so všetkými telefónmi.
 
(9) Služby Ford Pro Telematics sú k dispozícii bezplatne počas jedného roka od dátumu začatia záruky a potom na základe predplatného. Podmienkou je súhlas so zmluvnými podmienkami Ford Smart Mobility. Tieto služby poskytujú okrem informácií o stave vozidla komplexný súbor funkcií vrátane polohy a mapovania, správania vodiča, spotreby paliva/energie, a to vrátane možností pre viaceré značky a sprievodnej aplikácie pre vodičov, ktorá slúži na prepojenie so správcami vozidlového parku. Zákazníci s vozidlovým parkom môžu kontaktovať centrum Ford Pro Software Command Centre na adrese softwaresolutions@fordpro.com, kde získajú informácie o týchto produktoch Ford Telematics. Dostupnosť údajov závisí od dátovej konektivity a prístupu k údajom o vozidle.
 
(10) Aplikácia FordPass Pro, kompatibilná s vybranými platformami pre smartfónmi, je k dispozícii na stiahnutie. Môžu sa účtovať poplatky za správy a dáta.
 
(11) Odhadovaný pokles za rok na základe (1) rýchlej odozvy zákazníka na upozornenia o stave vozidla zo služby FordPass Pro/Ford Telematics (v snahe vyhnúť sa výjazdom cestnej asistenčnej služby) a (2) predpokladanom čase ušetrenom vďaka využívaniu služieb centra Ford Transit Center na údržbu a opravy (vrátane služby Express). Skutočné zníženie môže závisieť od individuálnych okolností (napríklad od štýlu jazdy a používania vozidla).
 
 
Ford Motor Company je globálna spoločnosť so základňou v meste Dearborn v americkom štáte Michigan. K jej hlavným oblastiam podnikania patrí projektovanie, výroba, marketing, predaj a servis komplexného radu osobných automobilov, nákladných vozidiel, SUV a elektrifikovaných vozidiel značky Ford, ako aj luxusných vozidxydsššľiel značky Lincoln. Zároveň poskytuje aj finančné služby prostredníctvom spoločnosti Ford Motor Credit Company a aktívne sleduje nové príležitosti na rozšírenie svojho podnikania investíciami do oblastí elektrifikácie, autonómneho riadenia a mobility. Spoločnosť Ford má približne 182 000 zamestnancov po celom svete. Viac informácií o spoločnosti Ford, jej produktoch a spoločnosti Ford Motor Credit Company nájdete na internetovej stránke.
 
Spoločnosť Ford of Europe sa zaoberá výrobou, predajom a servisom vozidiel značky Ford na 50 individuálnych trhoch a má približne 35 000 zamestnancov vo svojich podnikoch s plnou majetkovou účasťou. Celkovo pre spoločnosť pracuje približne 54 000 ľudí, ak sa zarátajú aj podniky s účasťou iných spoločností a nekonsolidované podniky. Okrem spoločnosti Ford Motor Credit Company prevádzkuje spoločnosť Ford Europe divíziu Ford Customer Service Division a 14 výrobných závodov (10 podnikov s plnou majetkovou účasťou alebo konsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností a 4 nekonsolidovaných podnikov s účasťou iných spoločností). Do Európy boli prvé automobily značky privezené v roku 1903, teda v tom istom roku, v ktorom bola spoločnosť Ford Motor Company založená. Výroba sa v Európe začala v roku 1911.
 
O spoločnosti Summit Motors Slovakia
Summit Motors Slovakia je autorizovaným dovozcom osobných a ľahkých úžitkových vozidiel značky FORD pre Slovenskú republiku